Belangrijke stappen voor het plaatsen van vloertegels: Van Reinigen tot Afwerken

Het plaatsen van vloertegels is goed te doen voor de handige doe-het-zelver maar het vereist een goede voorbereiding en de juiste toebehoren.

Door het volgen van ons stappenplan kun je ervoor zorgen dat je vloertegels op de juiste manier worden geplaatst. In dit artikel worden de essentiële stappen beschreven, van het reinigen van de ondergrond tot het afwerken van de randen. We bespreken de benodigde materialen en handelingen kort maar krachtig, zodat je goed voorbereid aan de slag kunt gaan met het plaatsen van vloertegels. 

STAP 1: Ondergrond van vloertegels reinigen

Voordat je begint met het leggen van vloertegels, is het essentieel om de ondergrond grondig te reinigen. Verwijder vuil, lijmresten, stof en andere verontreinigingen. Een schone ondergrond zorgt voor een betere hechting van de tegels.

STAP 2: Vloerprimer ofwel voorstrijk aanbrengen

Na het reinigen van de ondergrond breng je een primer aan om de vloer af te sluiten. Dit voorkomt dat de egaline of lijm in de ondergrond wordt opgezogen. Raadpleeg de verpakking van de primer voor de juiste mengverhoudingen en instructies met betrekking tot verwerking en uitharding.

STAP 3: Egaliseren van de vloer

Om een zo vlak mogelijke ondergrond te creëren, breng je egaline aan nadat de ondergrond is afgedicht met primer. Onze egaline verdeelt zichzelf gelijkmatig. Zorg ervoor dat de egaline volledig is uitgehard voordat je begint met het plaatsen van de tegels.

Raadpleeg opnieuw de verpakking van de egaline voor de juiste mengverhoudingen en instructies met betrekking tot verwerking en uitharding.

STAP 4: Vloerprimer ofwel voorstrijk aanbrengen (2e keer)

Nadat de geëgaliseerde vloer is uitgehard, breng je opnieuw een laag primer aan. Dit zorgt ervoor dat de tegellijm goed hecht en voorkomt overmatig gebruik van lijm. Bekijk hier onze voorstrijk middelen. Bij tegelwinkel Yzina werken we uitsluitend met topmerken.

STAP 5: Tegels plaatsen met tegellijm

Met de geëgaliseerde vloer in de primer, en nadat deze is opgedroogd, kun je beginnen met het plaatsen van de tegels. Zorg ervoor dat zowel de vloer als de tegels volledig worden ingekamd met tegellijm om holle ruimtes onder de vloer te voorkomen. Blijf minimaal 2 mm afstand van de muur om dilatatie- en aansluitvoegen te creëren.

Raadpleeg de verpakking van de tegellijm voor de juiste mengverhoudingen en instructies met betrekking tot verwerking en uitharding.

In een andere blogpost gaan we verder in op het leggen van de tegels. In deze blog bespreken we welke middelen je nodig hebt om vloertegels te plaatsen.

STAP 6: Voegmiddel voor tegels

Nadat alle tegels op de vloer zijn geplaatst en de lijm is uitgehard, kun je de voegen tussen de tegels vullen. Gebruik een geschikt voegmiddel, zoals onze Kristalvoeg of Kristal flex voeg, afhankelijk van de breedte van de voeg. Bij Tegelshop Yzina werken we uitsluitend met Schomburg voegmiddel, dit is duitse topkwaliteit. Bovendien verkrijgbaar in diverse kleuren van wit tot grijs.

Reinig de tegels grondig met een spons en water voordat je begint met voegen. Bescherm de randen aan de muur goed om te voorkomen dat er voegmiddel in terechtkomt (deze gaan we later vullen met kit). Laat de voegen volledig uitharden en maak de tegels zorgvuldig schoon om voegresten te verwijderen.

Raadpleeg de verpakking voor specifieke instructies over timing en reiniging.

STAP 7: Afwerking tegelranden, vloerplinten

Om de tegelvloer netjes af te werken, moeten de randen tussen de muren en de tegels worden behandeld. Verwijder het materiaal waarmee je de randen hebt afgeschermd en maak ze schoon van stof en vuil. Je kunt ervoor kiezen om kit in de randen aan te brengen voor een strakke afwerking, gebruik hiervoor onze Escosil kit.

Een alternatieve optie is het plaatsen van plinten boven de aansluitvoeg. Er zijn verschillende plinten verkrijgbaar, zoals hoge witte MDF-plinten of houten plinten in kleuren die goed passen bij de tegels.

Het is ook mogelijk om beide opties te combineren door zowel een kitrand als plinten te gebruiken, waardoor een decoratieve lijst ontstaat.

Vragen? Bel of email tegelhandel Yzina voor advies, tips en meer.