grootformaat-vloertegels-plavuizen-zwart-antraciet-jpg

Je wilt graag plavuizen op je vloer leggen, daar ben je inmiddels over uit. Maar welke vloertegel dit moet zijn, is je nog een raadsel. In deze blog lees je meer over vloeren van steen.

Keuze uit 1001 vloertegels

Er is ongelooflijk veel keuze als het gaat om plavuizen ofwel vloertegels van steen. Ze zijn er in verschillende formaten, kleuren en dikten. Verder zijn er verschillende materialen waar je uit kunt kiezen. Om het je vervolgens nog makkelijker te maken, kan je ook nog eens kiezen voor een print, een motief, een patroon en zo zijn er nog wel wat opties te verzinnen.

Keuzehulp en tips vloertegels

We zouden het je alleen maar moeilijker maken om alle mogelijkheden op een rijtje te zetten. We willen je juist helpen met het maken van je keuze voor vloertegels.

Hierom zetten we een aantal tegelvloeren die wij zelf mooi vinden voor je op een rijtje en geven we een aantal praktische tips.

Foto 1: Moderne woning met tegelvloer / plavuizen in natuursteenlook

Inspiratie voor plavuizen / vloertegels

Zoals hierboven genoemd zijn er heel veel tegels waaruit je kunt kiezen als je een tegelvloer wilt in je woonkamer, keuken, wc, hal of badkamer.

Niet alleen zijn er verschillende materialen verkrijgbaar met ieder zijn eigen voor- en nadelen. Maar ook zijn er ontelbaar veel kleuren, prints, formaten en afwerkingen verkrijgbaar. In mijn privé- en zakelijke leven ben ik al heel wat tegels tegengekomen. Vooral veel plavuizen.

De, in mijn ogen, leukste opties wil ik graag met je delen. Misschien maakt het je keuze voor een tegel wat eenvoudiger.

#1 Keramische vloertegels in donkere kleuren

Veel gezien, maar daarom zeker niet minder aantrekkelijk zijn keramische vloertegels in een donkere kleur. Hoe groter hoe beter. Het is modern, vaak strak, tijdloos en ze gaan levenslang mee.

Keramische tegels = kwaliteit

Tegels gemaakt van keramiek zoals de naam al verklapt. Keramische tegels worden gemaakt van gebakken klei. Doordat de tegels op zeer hoge temperaturen in ovens worden gebakken worden ze keihard. Hierdoor hebben ze de eigenschap dat van enorm goede kwaliteit zijn. Keramische plavuizen zijn krasvast, kleurvast, slijtvast en maatvast. Perfect te gebruiken als vloertegel waar veel over heen gelopen wordt.

Keramische tegels zijn eenvoudig te onderhouden

Onderhoudsvrije producten wil iedereen. Ik zal je gelijk uit die illusie halen want die bestaan niet. Stofzuigen moeten we namelijk allemaal als we de boel een beetje netjes willen houden. Dit is dan ook zo’n beetje het enige wat je samen met dweilen hoeft te doen wanneer je voor keramische plavuizen kiest. Ze hebben verder geen onderhoud nodig.

Omdat de tegels niet poreus zijn, kunnen vuil en vocht niet in de tegels trekken. Als je tegels vies worden kan je ze eenvoudig weer schoonmaken met een sopje en een doek of dweil. Je hebt geen last van vlekken.

Keramische tegels zijn waterdicht

Keramische plavuizen wijn waterdicht. Hierdoor zijn ze ook perfect voor in de keuken, wc en badmaker.

Keramische tegels zijn geschikt voor vloerverwarming

Keramische tegels zijn gemaakt van gebakken klei. In ovens wordt keramiek op zeer hoge temperaturen keihard gebakken. Hierdoor zijn keramische tegels uiterst geschikt voor vloeren waar je vloerverwarming onder wilt plaatsen.

Keramische tegels zijn eenvoudig te leggen

Keramische plavuizen zijn eenvoudig te leggen. De tegels zijn namelijk erg licht van gewicht en maatvast. Breng de juiste tegellijm aan en leg de tegels aan de hand van voegkruisjes op de plaats. Vervolgnes met een geschikt voegmiddel invoegen en klaar is kees.

Foto 2: Hal met Keramische grootformaat tegels in antraciet kleur

Foto 3: Hal met zwarte keramische plavuizen in de maat 60x60cm

Foto 4: Grootformaat 90x90cm keramische plavuizen in woonkamer

#2 Keramische plavuizen met houtlook

Een tweede optie voor een vloertegel die ik zelf erg mooi vind, zijn keramische plavuizen met een houtlook. Geniet op deze manier van de voordelen van keramische tegels met de looks van houten vloer.

Kwaliteit en looks van echt hout

Een houten vloer kan prachtig zijn. Zeker een echte parketvloer. Het nadeel is dat deze vloeren erg kostbaar zijn, onderhouden moeten worden en slijten.
Tegenwoordig kunnen Keramische tegels zo worden gemaakt dat ze exact lijken op houten planken. Maar dan heb je de voordelen van keramiek. Geen onderhoud, geen vlekken, geen slijtage en krassen en ook nog eens makkelijk schoon te maken.

Keramiek is waterdicht

Keramische plavuizen zijn waterdicht. Hierdoor zijn ze ook perfect voor in de keuken, wc en badmaker.

Keramische tegels duurzaam

Niet alleen zijn keramische tegels met houtlook duurzaam vanwege de kwaliteit en levensduur van de tegels. Doordat er geen bomen voor deze tegels hoeven worden gekapt zoals bij een houten vloer is het relatief goed voor het milieu. Zeker omdat keramische tegels levenslang meegaan.

Keramische tegels zijn geschikt voor vloerverwarming

Keramische tegels zijn gemaakt van gebakken klei. In ovens wordt keramiek op zeer hoge temperaturen keihard gebakken. Hierdoor zijn keramische tegels uiterst geschikt voor vloeren waar je vloerverwarming onder wilt plaatsen.

Keramiek is huisdier en allergie vriendelijk

Een houten vloer heeft naden en er komen krassen in. In al deze kieren kan vuil komen te zitten waaronder haren van huisdieren. Bij keramische tegels met een houtlook hoef je je hier geen zorgen over te maken.
Ten eerste kunnen huisdieren de vloeren niet bekrassen. Ten tweede blijft er geen vuil tussen kieren zitten waar mensen met allergieën last van kunnen krijgen.

Keramische tegels zijn In verschillende maten verkrijgbaar

Je kunt keramische tegels met houtlook kiezen in vierkante formaten zoals 60x60cm. Maar ook kun je kiezen voor tegels die op levensechte planken lijken. Niet alleen omdat de toplaag van de tegel op een echte plank lijkt, maar ook omdat het formaat van de tegel hetzelfde is als bij parketvloeren. Zo kan je met langwerpige planken een echte parketvloer nabootsen en kan je de rechthoekige tegels bijvoorbeeld in een visgraat patroon leggen. Lees de blogpost over visgraat patronen als je hier meer over wil weten.

Foto 5: Keramische plavuizen met houtlook voor natuurlijke uitstraling

Foto 6: Langwerpige Keramische tegels met houtlook in visgraat patroon

#3 Boerenplavuizen ofwel Terracotta plavuizen

Zeker één van mijn persoonlijke favorieten zijn authentieke boeren plavuizen. In Zuid-Europa kennen we ze als Terracotta plavuizen. Typische landelijke rode tegels van gemaakt gebakken klei.
Van oudsher worden deze gebakken tegels ook wel Oude Estrikken of abdijplavuizen genoemd. Ze staan prachtig in landelijke huizen, woonboerderijen of andere woonstijlen waar een warme romantische sfeer voorop staat.

Terracotta voor warme uitstraling en letterlijke warmte

Boerenplavuizen hebben vanwege de natuurlijke kleuren een warme uitstraling. Vaak zijn ze handgemaakt waardoor een ze grillige en robuuste vorm hebben. Naast de warme uitstraling van de tegels zorgen ze letterlijk voor warmte. De tegels zijn erg sterk, dubbel gebakken en vrij dik. Hierdoor houden ze niet alleen warmte vast, maar zijn ze ook uitermate geschikt voor vloerverwarming.

Goed te combineren

De typische uitstraling van deze boeren plavuizen is goed te combineren met andere kleuren en materialen. Vaak zijn muren in huizen wit en daarom goed te combineren met een authentieke opvallende vloer. Ook staal en hout is goed te combineren met deze boerenplavuizen.

Hoge kwaliteit en weinig onderhoud

Gebakken plavuizen, vaak van Nederlandse bodem, zijn van goede kwaliteit. Hoogwaardige klei wordt dubbel gebakken waardoor ze kei en keihard zijn. Ze kunnen enorm veel verduren en gaan zeer lang mee.
Omdat de tegels zo hard zijn, worden ze niet snel smerig. Je kan deze tegels gewoon één keer in de week dweilen en eens of tweemaal per jaar grondig schoonmaken.

Foto 7: Boerenplavuizen in landelijke stijl woning

Foto 8: Boerenplavuizen in moderne woonboerderij

Foto 9: Terracotta tegels in Hexagon vorm (lees meer over zeskant tegels via de blogpost over hexagon tegels).

Foto 10: Boeren plavuizen in slaapkamer

#4 Natuursteen plavuizen wit en zwart

Natuursteen is er in vreselijk veel soorten, kleuren en vormen. Ik wil de witte marmeren plavuizen en de donkere Chinese hardsteen plavuizen uitlichten. Gewoon omdat ik deze het mooist vind en goed vind passen in de moderne huizen.

Natuursteen is duurzaam

Natuursteen tegels hebben de eigenschap dat ze onverwoestbaar zijn. Ze zijn enorm slijtvast en gaan eeuwen mee. Er gaat geen productieproces aan vooraf behalve het winnen van natuursteen uit de mijnen en het vormen van de tegels. Door de onverwoestbaarheid en het feit dat het een natuurlijk product is kies je een duurzame oplossing voor je vloer.

Natuurlijke en luxe uitstraling met natuursteen tegels

Natuursteen plavuizen zijn natuurlijke producten. Hierdoor is geen enkele tegel hetzelfde. Verwar de tegels niet met namaak keramische tegels met een natuursteen look. Door de verschillende kleurnuanceringen en tekeningen in de natuurstenen tegels krijgt je vloer een prachtige natuurlijke uitstraling. Natuursteen is een kostbaar product en dit in combinatie met de prachtige looks zorgen ook voor een luxe uitstraling. Natuursteen plavuizen zijn door al deze eigenschappen in bijna alle stijlen toepasbaar.

Natuursteen wordt mooier met de jaren

Prachtig aan natuursteen is dat de tegelvloer met de jaren mooier wordt. De tegels komen tot leven naarmate de jaren voorbij gaan.

Onderhoud en prijs

Deze prachtige natuursteen tegels hebben niet alleen maar voordelen. Een nadeel van natuursteen is dat het enorm kostbaar is. Daarentegen gaat het wel eeuwen mee. Dit laatste is geen garantie. Je moet de tegels hiervoor wel goed onderhouden. Natuursteen is gevoelig voor vlekken. Maak dit schoon met ph-neutrale schoonmaakmiddelen geschikt voor natuursteen. Laat je altijd goed informeren wanneer je deze tegels aanschaft.

Foto 11: Marmeren plavuizen in combinatie met hardsteen pasblokjes en versieringen

Foto 12: Natuursteen plavuizen tegelvoer in moderne keuken

Foto 13: Marmeren plavuizen in hal

Foto 14: Badkamer met natuursteen vloertegels en wandtegels

Inspiratie voor een tegelvloer in huis

Nu je vier van onze favoriete mogelijkheden hebt bekeken kan je misschien iets makkelijker een keuze maken voor je tegelvloer. Wij vinden het leuk om meer onderwerpen aan te snijden als het gaat om steenproducten voor het interieur. Wil jij je verhaal kwijt, heb je een verzoek voor een blogonderwerp of wil je misschien zelf een blog schrijven? Neem dan contact met ons op via hello@yzina.com

Wij zijn tegelnerds, volg ons

Volg voor meer leuke blogposts, verhalen en foto’s onze Instagram pagina en Pinterest pagina.

Vloertegels