Gerectificeerd versus niet gerectificeerd: wat is het verschil?

Gerectificeerd versus niet gerectificeerd: wat is het verschil?

Als je op het punt staat om vloer- of wandtegels uit te kiezen, kom je waarschijnlijk de termen 'gerectificeerd' en 'niet gerectificeerd' tegen. Dit zijn belangrijke termen die invloed hebben op de look van je ruimte en hoe je de tegels gaat onderhouden. Hieronder leggen we uit wat deze termen betekenen en wat ze voor jouw ruimte kunnen betekenen.

verschil gerectificeerde tegels en niet gerectificeerde tegels

Wat zijn gerectificeerde tegels?

Gerectificeerde tegels zijn tegels die na het bakken machinaal zijn bijgesneden tot exacte maten met rechte randen. Deze nauwkeurigheid maakt het mogelijk de tegels met zeer kleine voegen te plaatsen, wat zorgt voor een strak en egaal oppervlak.

Voordelen van gerectificeerde tegels

De strakke lijnen en minimale voegen geven je ruimte een moderne look. De voegen vangen minder snel vuil en je kunt het oppervlak gemakkelijker schoonmaken. Als je een groot, naadloos oppervlak wilt, zijn gerectificeerde tegels een goede keuze.

Aandachtspunten bij gerectificeerde tegels

Ze vereisen een nauwkeurige plaatsing door een professional, want elke kleine afwijking valt meteen op. Ook kunnen de kosten wat hoger liggen vanwege het extra productieproces.

Wat zijn niet gerectificeerde tegels?

Dit zijn tegels die natuurlijke randen hebben zoals ze uit de oven komen. Ze geven een meer ambachtelijke en klassieke uitstraling met brede voegen, wat ideaal kan zijn voor een huiselijke sfeer.

Voordelen van niet gerectificeerde tegels

Ze zijn doorgaans minder duur en vergevingsgezinder bij het plaatsen, omdat de brede voegen kleine verschillen in grootte kunnen opvangen. Ze passen goed in ruimtes waar je een meer traditionele of rustieke stijl wilt.

Aandachtspunten bij niet gerectificeerde tegels

De bredere voegen kunnen meer onderhoud vereisen en zijn gevoeliger voor vuilophoping. Als je op zoek bent naar een zeer strakke afwerking, dan zijn niet gerectificeerde tegels misschien minder geschikt.

Zit er een verschil in het plaatsen tussen beide opties?

Gerectificeerde tegels zijn zo strak geproduceerd dat je ze met een leveling systeem dient te plaatsen. Dit systeem zorgt ervoor dat alle tegels recht en op gelijke afstand van de muur of vloer komen te liggen. Omdat niet-gerectifieerde tegels iets minder nauwkeurig zijn, kun je deze zonder levelingsysteem plaatsen. Deze methode is sneller en vaak ook goedkoper in plaatsing. Wil je een strakke en rechte afwerking? Ga dan voor gerectifieerde tegels. Houd er wel rekening mee dat je extra kosten hebt voor het levelingsysteem en mogelijk wat extra uren voor de tegelzetter.

Conclusie

Je keuze hangt af van je stijlvoorkeur, hoeveel onderhoud je wilt plegen en natuurlijk je budget. Gerectificeerde tegels zijn perfect voor een moderne uitstraling, terwijl niet gerectificeerde tegels een meer traditionele sfeer geven en vriendelijker zijn voor je portemonnee. Denk goed na over wat je belangrijk vindt, zodat je tevreden bent met je keuze voor de lange termijn.