gevelbeklding-portugese-patroontegels-JPG

Wanneer je Portugal binnenrijdt zie je ze in vrijwel iedere straat, dorp of stad aan de buitengevel van huizen, bedrijfspanden of publieke ruimten. Portugese tegels met een print. Vaak zijn het keramische tegels met een patroon, maar soms ook cementtegels met een patroon.

De vrolijke en kleurrijke tegels zorgen niet alleen voor een prachtige uitstraling, maar ze zijn ook nog eens zeer geschikt voor het bekleden van een buitengevel. Of je nou kiest voor keramische gevelbekleding of gevelbekleding van cementtegels, beide opties zijn duurzaam en gaan lang mee.

In deze blog vertellen we je meer over Keramische patroontegels. Lees meer over cementtegels in onze blogpost over Portugese cementtegels voor binnen.

Foto 1: Gevelbekading van keramische Portugese patroontegels op een oude kerk in Viana do Castelo

Keramische gevelbekleding

In Nederland en andere Europese landen zien we zelden dat een gevel bekleed wordt met patroontegels. Wel zien we keramische gevelbekleding steeds vaker voorkomen. Weliswaar in onopvallende vormen, waar gebruik is gemaakt van grootformaat keramische tegels in een-en-dezelfde kleur.

Als het aan ons ligt, gaan we meer gebruik maken van keramische gevelbekleding. Het is minstens zo duurzaam als bijvoorbeeld houten gevelbekleding of kunststof rabatdelen. Vooral de Portugese patroontegels zorgen ook nog eens voor prachtige, vrolijke en kleurrijke buitengevels.

Foto 2: Gevelbekleding van keramische Portugese patroontegels aan buitengevel woning in Noord-Portugal

Wat is keramische gevelbekleding?

Een gevel bekleden met keramiek is een proces waarbij keramische tegels aan de buitenkant van een gebouw worden bevestigd om een decoratieve en beschermende afwerking te geven. Dit type bekleding is de laatste jaren steeds populairder geworden vanwege de duurzaamheid, lage onderhoudsvereisten en esthetische aantrekkingskracht.

Foto 3: Keramische patroontegels op buitenmuur woning met lichte voeg

Keramische gevelbekleding installeren

Gevelbekleding met keramische tegels wordt meestal geïnstalleerd op een metalen of betonnen ondergrond en kan worden gebruikt voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten.

Gebruik altijd elastische en waterdichte voegmiddelen voor het voegen van de keramische tegels aan de gevel zodat de voegen niet breken wanneer de gevel in beweging komt. Houdt hier ook rekening mee tijdens het verlijmen van de tegels op een gevel. Het beste is om hier advies over in te winnen bij een expert op het gebied van keramische gevelbekleding installeren.

Foto 4: Keramische tegels zonder patroon wordt bevestigd op buitengevel.

Moderne architectuur gevelbekleding

De moderne architectuur heeft afstand genomen van traditionele bouwmaterialen voor cladding ofwel gevelbekladding. Vroeger werd er voor het bekleden van buitenmuren vaak gebruik gemaakt van materialen zoals steen, baksteen, hout of kunststof. Hier komt vandaag de dag verandering in.

In plaats daarvan gebruiken architecten meer innovatieve materialen om unieke gevels voor hun gebouwen te creëren. Een van deze materialen is keramische tegels. Keramische tegels zijn een populaire keuze voor gevelbekleding omdat ze duurzaam, onderhoudsarm en brandwerend zijn. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en texturen, zodat het kan worden gebruikt om unieke looks voor gebouwen te creëren.

Zeker met patroontegels creëer je een buitengevel die niemand anders heeft. Zo wordt je huis uniek in zijn soort.

Foto 4: Handgemaakte duurzame keramische tegels met prachtige kleuren en patronen. Ideaal voor een unieke sfeervolle buitenmuur.

Keramische gevelbekleding kopen

Als je op zoek bent naar een goedkope manier om het uiterlijk van je huis bij te werken, overweeg dan om keramische wandbekleding te kopen. Keramische wandbekleding is een tegelsoort die gebruikt kan worden om een bestaande muur te bedekken of als decoratief accent. Het is eenvoudig te installeren en wordt geleverd in verschillende kleuren en stijlen, dus je zult zeker iets vinden dat bij jouw smaak past.

Als het aan ons ligt gaan we ook in Nederland en de rest van Europa onze buitenmuren voorzien van de prachtige keramische patroontegels. Nee alleen vanwege de duurzaamheid van het product, maar vooral vanwege de vrolijke en unieke uitstraling die ze geven aan de huizen en straten.

Foto 5: Prachtig gerenoveerde villa in Portugal waar is gekozen voor gevelbekleding van keramische patroontegels ter decoratie.

Keramische tegels met motief als wandbekleding

In deze blog hebben we vooral benadrukt dat keramische tegels met een motief geschikt zijn voor het bekleden van een buitenmuur. Je kunt patroontegels uiteraard ook perfect gebruiken voor het bekleden van een binnenmuur. Koop bijvoorbeeld Spaanse motieftegels en gebruik deze als lambrisering in de hal. Lees hier meer over in onze blog over over Spaanse tegels voor binnenmuren.

Foto 6: Blogpost over Spaanse keramische motief tegels. Geschikt als gevelbekleding voor buiten, maar ook als lambrisering op binnenmuren

Het verschil tussen Spaanse tegels en Portugese tegels

Wil je meer weten over Spaanse tegels zoals hoe ze worden gemaakt, het verschil tussen Spaanse tegels en Portugese tegels en nog veel meer? Lees dan onze uitgebreidere blogpost over Spaanse tegels. Of onze uitgebreidere blogpost over Portugese cementtegels voor binnen.

Meer tegelinspiratie

Nu je meer weet over deze moderne keramische gevelbekleding die geliefd is bij architecten, wil je zelf misschien Portugese patroontegels of Spaanse keramische tegels kopen voor je buitengevel of voor in huis. Tegelhandel Yzina helpt je daarbij graag. Neem contact met ons op voor offertes op maat.

Bekijk ook trendy terrazzolook tegels voor vrolijke printtegels van hoogwaardig keramiek uit Europa. Tegelshop Yzina levert alleen de mooiste, streng geselecteerde keramische tegels graag bij jou thuis.

Volg ons op socials

Wil je nou meer inspiratie, tips en trends volgen? Volg dan onze Instagram account en check onze Pinterest pagina voor voorbeelden en inspiratie.

Instagram

Pinterest