intaliaanse-huizen-typerende-dakpannen-JPG

Foto 1: Authentieke Italiaans dak met originele en vernieuwde dakpannen; Hol en Bol terracotta dakpannen

Tijdens uw bezoek aan Italië gecharmeerd geraakt van de bouwstijl van Italiaanse huizen?

Foto 2: Vakantie foto reis Toscane met typische Italiaanse huizen

 

 

 

 

Romantische bouwstijl Italië

Je bent vast wel eens door Italië gereden tijdens een vakantie? Houd je ook zo van die fraaie rode dakpannen op de daken? Overal waar je kijkt zie je ze, die rood/oranje terracotta pannen.

Bekijk hier onze special aanbieding van gebruikte dakpannen uit Zuid Europa

Italiaanse dakpannen anders dan Nederlandse?

Het klopt, de dakpannen in Italië zijn net even anders dan hier. Ook in Italië vind je allerlei verschillende soorten. Maar meestel zie je ze zo als op foto 1. Prachtige authentieke “hol en bol” dakpannen gemaakt van klei ofwel terracotta. De vaak meer ronde vormen geven een speels karakter en een romantische uitstraling om verliefd op te worden.

Nederlandse dakpannen

We willen niet zeggen dat onze eigen Nederlandse dakpannen niet mooi zijn. Dat zijn ze namelijk zeker. Wij Hollanders kunnen bouwmaterialen maken als de beste. We zien ze alleen zoveel en zijn stiekem toe aan wat anders. Bijna iedere woning met een puntdak ziet er hetzelfde uit. Er liggen vaak Hollandse Holle pannen op. De kleur wil nog wel eens variëren tussen rood, zwart of grijs, maar de vorm en uitstraling is vaak hetzelfde.

Maak van je dak een Eye-catcher

Voor mensen die net even wat anders willen, en van het dak een echte Eye-catcher willen maken, is een bijzondere dakpan een echte toevoeging.

Foto 3: Oud Hollanse “Holle” dakpannen

Creëer sfeer met een bijzondere dakpan

Wanneer je een foto van en historisch Italiaans stadje ziet herken je ze meteen. De vaak ronde, handvormige terracotta dakpannen. De pannen zorgen voor een warme historische uitstraling en liefhebbers van het land voelen zich er direct door thuis. Typerend kunnen we ze noemen. Op deze manier sfeer creëren wil je toch? Niet alleen in Italië vind je bijzondere of unieke dakpannen. Ook in de rest van Zuid-Europa komen we een aantal prachtige dakpannen tegen.

Foto 4: Historisch oude huizen met Italiaanse ronde dakpannen

Authentieke Zuid-Europese dakpannen kopen

Ook In Zuid Europese landen zoals Spanje, Portugal en Kroatië zijn de typische rode terracotta dakpannen met ronde vormen terug te vinden. Ze zijn niet allemaal gelijk qua vorm, maar wel allemaal handgemaakt, historisch oud en gemaakt van terracotta.

Gebruikte dakpannen kopen uit Zuid-Europa

Let op, koopt u een partij gebruikte dakpannen uit Italië, Spanje of Portugal? Houdt u er dan rekening mee dat oude dakpannen niet altijd meer volledig waterdicht zijn. Voor een tuinschuurtje is dat wellicht geen probleem, voor het bekleden van een uitbouw of volledige woning natuurlijk wel. Wil je oude pannen gebruiken voor je woning, verdiep je dan eerst goed in de kwaliteit van het materiaal.

Foto 5: Historisch dak met ronde terracotta pannen

Verschillende soorten bijzondere dakpannen

Naast de ronde vormen zien we in het buitenland ook vaak kleine lei pannetjes op daken. Deze hebben een strakke, rechte vorm en zijn rood, grijs of zwart van kleur. U krijgt hiermee een meer strak geheel. In Nederland zien we deze pannen inmiddels af en toe voorbij komen. Vaak worden ze nagemaakt van kunststof of keramiek. In ons blog over dakleien zijn we al ingegaan op de prachtige zwarte natuurleien. In een later blog zullen we verder ingaan op de strakke rechte dakpannen die lijken op dakleien zoals hieronder afgebeeld.

Foto 6: Namaak leien van gebakken klei

Foto 7: Namaak leipannen gebakken klei

Authentieke dakpannen in een nieuw jasje

Zoals eerder genoemd is de kwaliteit van een gebruikte Italiaanse, Portugese of Spaanse pan niet altijd meer wat het geweest is. Gelukkig zijn deze design dakpannen tegenwoordig ook nieuw verkrijgbaar. Je moet even zoeken naar een aanbieder van deze pannen, maar dan heb je ook wat. combineer met deze nieuwe Italiaanse design pannen de romantische oude bouwstijl met de gemakken van nieuwe dakpannen.

Foto 8: Op de voorgrond een typisch Italiaanse dak met authentieke ronde dakpannen

Foto 9: Italiaanse ronde dakpannen in een nieuw jasje

Inspiratie voor Terracotta dakpannen

Nu je meer hebt gelezen over Italiaanse terracotta dakpannen ben je misschien zo enthousiast geworden dat je ze op het dak van je woning of bijvoorbeeld een tuinhuis plaatst.

Volg ons

Wie weet kunnen anderen inspiratie opdoen door het zien van het eindresultaat van jouw project. Wil je zelf nog meer interieur inspiratie opdoen? Volg ons via Instagram en Pinterest.

Dakpannen