marrokkaanse-mozaiek-tafel-zelliges-jpg

Mozaïektafels: de nieuwe must-have voor woondecoratie

In elk huis en iedere tuin is een tafel een onmisbaar meubelstuk. Maar waarom genoegen nemen met een saaie, alledaagse tafel als je een kunstwerk kunt nemen?

Een mozaïek tafel is niet alleen mooi, maar ook uniek. Of je hem nu als salontafel, bijzettafel of zelfs eettafel gebruikt, een mozaïektafel zal zeker persoonlijkheid en sfeer aan je huis of tuin geven. Bovendien zijn mozaïektafels gebouwd om lang mee te gaan.

Foto 1: Mozaiek tafel gemaakt van blauwe Marrokkaanse Zellige tegels op een stalen frame

Mozaïek tafels trend 2023

De afgelopen jaren is het een trend geweest om houten tafels te kopen met een zwart stalen frame. Vandaag de dag zijn stalen frames met en tafelblad van marmer in allerlei kleuren erg populair. Maar echt iets unieks hebben we al lang niet meer gezien. Als het aan ons ligt, komt hier verandering in en gaan we de komende jaren mozaïektafels gebruiken.

Een mozaïektafel is een kwaliteitstafel die bedekt is met tegels in allerlei kleuren die samen voor de prachtigste kunstwerken zorgen. Deze tafels kunnen zowel binnen als buiten worden gebruikt. Ze zijn uniek en geven sfeer aan elke ruimte. Een mozaïektafel is een musthave voor elk huis.

Foto 2: Muziek tafel met blad van echte Marrokkaanse Zelliges in trendy visschub vorm

Mozaiek tafel kopen voor binnen of buiten

Een mozaiek tafel ofwel een tegeltafel kan zowel in het interieur van woning als in de tuin worden gebruikt. Het duurzame stenen tafelblad in combinatie met een stalen frame zorgt voor een oersterke en duurzame tafel die tegen bijna alle weersinvloeden en veel gebruik kan.

Je kunt een Marrokaanse tafel kiezen die bedekt is met duurzame handgemaakt Zellige tegels of een Spaanse mozaiektafel die is gemaakt van geglazuurde keramiek tegels.

Spaanse mozaiektafel en Marrokkaanse tafels

De Spanjaarden en Marokkanen zijn twee van de meest bekende culturen betreft mozaïektafels. Spaanse mozaïektafels worden vaak gemaakt met felgekleurde Spaanse geemailleerde tegels die azulejos (Lees hier meer over Spaanse tegels) worden genoemd.

Marokkaanse mozaïektafels, aan de andere kant, worden zelliges tafels genoemd en zijn gemaakt met Marrokkaanse Zelliges (Lees hier meer over Zelliges) kleinere stukjes felgekleurd steen of glas in een cementbasis.

Beide soorten mozaïektafels kunnen zowel functioneel als salontafel, eettafel voor binnen en buiten of bijzettafel zijn. Of je koopt een mozaiek tafel puur decoratief als kunstwerk.

Ook bestaan er Spaanse mozaiektafels gemaakt van terracotta tegels. Terracotta tegels zijn minder duurzaam dan bovensgenoemde opties. Het is echter geen probleem om te kiezen voor een mozaiek tafel van terracotta tegels mits je deze tegels impregneert. Dit moet gebeuren omdat een terracotta mozaiektafel poreus is en zo water- en vuilafstotend wordt.

Foto 3: Spaanse Mozaiek tafel met geëmailleerde/ geglazuurde tegels aan de rand en terracotta tegels in het midden

Mozaïek tafels maken

Mozaiek tafels maken, gebeurt in de meeste gevallen met de hand. Niet alleen wordt het tafelblad vaak gemaakt van handgemaakte tegels, maar deze Marrokaanse Zelliges of Spaanse keramiek tegels worden ook nog eens met de hand op het frame gemonteerd.

De handgemaakte tegels worden in ovens afgebakken en zijn stuk voor stuk uniek. Geen kleur is exact gelijk en dit geldt ook voor de vorm. Door deze tegels vervolgens in stukken te breken of in bepaalde vormen te hameren, creëer je een unieke, levendige en sfeervolle mozaiektafel.

Zeker wanneer je de mozaiek tegels in een bijzonder motief puzzelt ontstaat en een one-of-a-kind tafel met een handgemaakte uitstraling. Niemand zal precies dezelfde tafel als jij hebben.

De ervaren doe-het-zelver kan ook goed zelf en mozaiektafel maken. Schaf een stalen frame aan, maak hier een bodemplaat in van bijvoorbeeld hout plaatmateriaal en lijm daar tegels op. Vervolgens voeg je de tegels in en kit je de randen af en je hebt een zelfgemaakte mozaiektafel.

Je kunt er ook voor kiezen om zelf een blad van cement te maken. Giet cement in een mal en plaats hier staal (bijvoorbeeld een stuk betonmat) in om het blad toe verstevigen. Dit betonnen tafelblad plaats je op je frame en op dit blad lijm je de tegels.

Foto 4: Stevige mozaiektafel gebruikt in de horeca op terras. gietijzeren frame met Zellige tafelblad op cementbasis

Mozaïek tafels in de winter binnen zetten of afdekken

Mozaïektafels zijn een prachtige aanvulling op elk hui en in elke tuin, maar ze kunnen in de winter een beetje delicaat zijn. Als je niet oppast, kan het koude weer je tafel beschadigen. Hier zijn twee tips om je mozaïektafel de hele winter in goede staat te houden:

1. Zet je tafel binnen: Dit is waarschijnlijk de belangrijkste stap die je kunt nemen om je mozaïektafel te beschermen. Zet de tafel indien mogelijk in een kamer die niet te koud wordt, zoals een onverwarmde serre of een overdekte veranda.

2. Dek je tafel af: Als je je tafel niet binnen kunt zetten, dek hem dan af met een zeildoek of een zware deken als het slecht weer is. Dit zal helpen om het te beschermen tegen wind, sneeuw en ijs.

Mozaiektafels in verschillende vormen en maten

Mozaiek tafels zijn in verschillende vormen te krijgen en te maken. Denk aan kleine ronde bijzettafels, grote rechthoekige eettafels of een vierkante salontafel. Ook kan je met smeedijzer bijzondere vormen tafelframes laten maken of zelf maken. Denk aan een ovaal vorige eettafel of een salontafel in de vorm van een hart of een ruit.

De populairste maten mozaiektafels zijn ronde mozaiektafels met een diamier van 40 of 80 cm. Perfect als bijzettafeltje. Grotere rechthoekige mozaiektafels van 200x100 cm kan je gebruiken als kleine eettafel voor buiten of binnen.

Op zoek naar een grotere of kleinere maat mozaiektafel? Vaak kunnen deze tafels op maat worden gemaakt. Neem hiervoor even contact op met de verkopende partij.

Ook zijn er tweedehands mozaiek tuintafels of eettafels te koop. Vaak worden mozaiektafels in de horeca gebruikt op terrassen. Wanneer een restaurant of hotel bijvoorbeeld een make-over ondergaat, komen meubels vrij.

Omdat mozaïektafels zo duurzaam zijn en lang mee gaan, kan je prima een tweede hands variant aanschaffen. De handgemaakte tegels gaan er naar verloop van tijd vaak nog mooier uitzien ook. Ze komen tot leven.

Foto 5: Mozaiek tafel 200x100 cm met blad van authentieke Marrokkaanse zelliges

Goede en slechte kwaliteit mozaiektafels

Let bij het kopen van een mozaiektafal goed op de kwaliteit van materialen die gebruikt zijn. Er zijn veel imitatietafels op de markt verkrijgbaar. De betere tafels worden met de hand gemaakt in Marokko of Spanje. De frames worden gemaakt van echt smeedijzer en het tafelblad van echte handgemaakte gebakken tegels.

Je kunt uiteraard ook veer een tafel kiezen van moderne keramische tegels. Je verliest dan echter de natuurlijke handgemaakte uitstraling en kleurschakingen.

Verder is het van belang dat de kwaliteit van het cement dat gebruikt wordt voor het tafelblad goed is. Dit is namelijk de basis van je mooie mozaiek tafelblad. Je wilt niet dat je blad waar de tegels op verlijmd zijn, snel gebreken vertoond. Imitatie tafels zijn gemaakt van een gips basis of plastic basis. Hier worden de tegels dan op verlijmd.

De allerbeste mozaiektafels met een cement basis onder de tegels zijn aan de onderzijde van het tafelblad behandelt. Het cement aan de onderzijde van de teafle wil nog wel eens vlekken achter laten op kleding of lichtjes afbrokkelen. Wanneer deze onderkant geïmpregneerd is, kamp je niet met deze issues.

Omdat de mozaiektafelbladen erg zwaar zijn, is het zeer belangrijk dat het onderstel dit kan dragen. Echt gietijzer is ijzersterk, maar imitatieframes van andere materialen kunnen het gewicht vaak niet dragen. Op termijn gaat je tafel dan wiebelen en staat de tafel niet meer stevig.

Foto 6: Moderne tafel met blad van keramische patroontegels

Mozaiektafels voor verschillende sferen

Een mozaiektafel past bijna in iedere woonstijl of tuinsfeer. Zo kan je kiezen voor een moziektafel met een druk patroon die past in een tuin met mediterrane sferen. Ook kan je kiezen voor een tafelblad zonder motief met tegels in een en dezelfde kleur. Deze tafels passen beter in de insutriele of strakke, moderne interieurs.

Foto 7: Spaanse mozaiektafels met blad in enkele kleur tegels

Inspiratie voor interieur en exterieur

Nu je van deze trendy mozaiektafels afweet, wil je deze misschien wel in je eigen huis, tuin of bedrijfspand plaatsen. We hopen dat je de juiste interieurkeuze kunt maken en je droomhuis of droomproject kan realiseren.

Volg alles op het gebied van tegels bij tegelhandel Yzina

Wil je nou meer inspiratie en informatie wat betreft tegels voor binnen opdoen? Bekijk dan onze Instagram pagina en Pinterest pagina.

Instagram

Pinterest

Deel je moziektafel foto’s met ons!

 

Heb jij een hele oude mozaiektafel of zelf een gloednieuwe tafel van mozaiektegels gemaakt? Wij zijn graag jouw foto's. Deel ze met hello@yzina.com en voeg een korte uitleg toe.