handgemaakte-spaanse-tegels-met-beschildering-jpg

Spaanse tegels hebben een lange en rijke geschiedenis, die teruggaat tot de 16e eeuw.

In deze blogpost hebben wij het echter over de Spaanse tegels die gebruikt worden voor vloeren, muren en werkbladen of om bepaalde elementen te versieren.

Foto 1: Historisch pand in Spanje bekleed met Spaanse tegels

Wat zijn Spaanse tegels?

Spaanse tegels zijn een soort klei tegels met een glazuurlaag. Van origine waren de tegels erg populair in Spanje en delen van Latijns-Amerika. Vandaag de dag zijn Spaanse tegels enorm populair in Zuid-Europa en zien we ze steeds vaker in andere westerse landen zoals Nederland en de USA.

Spaanse Terracotta tegels als basis

De tegels zijn met de hand gemaakt van klei en gebakken in een oven. Spaanse tegels zijn van oudsher meestal rood of oranje van kleur. Deze kleur noemen we ook wel Terracotta. Sinds enkele eeuwen worden deze Spaanse Terracotta tegels, in allerlei vormen, versierd met een glazuurlaag, een patroon of een motief en hebben ze alle kleuren van de regenboog.

Spaanse vloertegels en wandtegels

Deze Spaanse tegels worden vaak gebruikt in huizen met architectuur in Spaanse stijl. De dubbel gebakken variant is geschikt als vloertegel en wordt veel gebruikt voor Spaanse vloeren zowel buiten als binnen. De enkel gebakken variant Spaanse tegel is alleen geschikt voor muren in bijvoorbeeld de badkamer of de keuken.

Formaten Spaanse tegels

De meestvoorkomende Spaanse tegels zijn de vierkante 10x10 cm en 13x13 cm tegels voor op de muur. De Spaanse wandtegels hebben vaak een doorsnede van 8mm dikte. Ook kennen we veel rechthoekige Spaanse tegels. Denk aan Spaanse metrotegels van 7,5x15 cm of zelfs langwerpige tegels van 5x25 cm of 10x30 cm.

De Spaanse vloertegels zijn vaak verkrijgbaar als tegelmatjes. Kleine Spaanse tegels worden bevestigd op een mat zodat deze makkelijker te leggen zijn. Naast Spaanse tegelmatten zijn er ook vierkante vloertegels zoals 12x12 cm tegels, rechthoekige Spaanse vloertegels en bijvoorbeeld tegels in Hexagone (zeskant) vorm of zelfs andere unieke vormen.

De vrolijke kleuren en patronen van de Spaanse vloertegels en wandtegels voegen een hoop sfeer toe aan een woning.

Foto 2: Spaanse wandtegel gemaakt van geglazuurd klei in mosterd gele kleur

Bekijk hier ook onze speciale pagina met terra cotta tegels uit Spanje. De aards bruine kleur van terracotta is bij tegelhandel Yzina leverbaar in vierkant en rechthoek formaat. Geschikt voor binnen en buiten.

Authentieke Spaanse tegels

Authentieke Spaanse tegels zijn tegels, met de hand gemaakt van klei, die op hoge temperatuur in een oven worden gebakken. Voordat de tegels de ovens in gaan, worden ze geglazuurd en zo voorzien van één van de vele kleurrijke kleuren. Ook het glazuren van de echte Spaanse tegels is een proces dat met de hand wordt gedaan. Door het aanbrengen van deze glazuurlaag ontstaan er glanzende tegels.

Op foto 1 zien we typische Spaanse tegels die met de hand versierd zijn door de Spaanse tegels te beschilderen. Het beschilderen van Spaanse tegels is iets wat vaak voorkomt en een uniek, vrolijk en kleurrijk karakter aan de tegels geeft.

Omdat de tegels met de hand worden gemaakt, kennen ze speelse en grillige randjes. Het afbakken en glazuren maakt de tegels duurzaam en bestendig tegen bijna alle invloeden. Spaanse tegels zijn populair vanwege hun unieke vormen, ontwerpen, patronen en vrolijke kleuren.

Foto 3: Close-up van handgemaakte Spaanse wandtegel voorzien patroon met de hand beschildert

Moderne Spaanse tegels

Het proces dat we hierboven omschrijven, gebruiken we vandaag de dag nog steeds. Echter gebeurt dit niet vaak meer met de hand, maar machinaal. Het resultaat van deze machinaal gemaakte tegels kennen we ook wel als “keramische tegels”.

Moderne Spaanse wandtegels worden in grote fabrieken met moderne machines gemaakt. De grillige randen en prachtige kleurschakingen probeert men na te maken. Dit lukt aardig, maar het resultaat lijkt nooit op de echte authentieke variant.

Wel is een voordeel van het machinaal produceren, dat de tegels niet altijd glanzend hoeven te zijn. Machines kunnen kleurlagen op de tegels aanbrengen die mat zijn. Verder kan bijna ieder gewenst patroon op de tegels worden afgedrukt.

Foto 4: Moderne Spaanse patroon tegels machinaal geproduceerd in fabriek

Spaanse tegels VS Portugese cementtegels

Op foto 2 zien we authentieke Spaanse wandtegels in een egale mosterd gele kleur. Op foto 3 zien we een Spaanse patroontegel met de hand gemaakt en beschildert. Omdat Spaanse tegels veel voorkomen met patronen en beschilderingen, worden ze verward met Portugese cementtegels.

Verschil tussen Spaanse tegels en Portugese cementtegels

Portugese cementtegels worden echter op een totaal andere wijze gemaakt. Namelijk van geperst cement in plaats van klei. Ook deze tegels worden vaak voorzien van een patroon.

Omdat de tegels zo op elkaar lijken worden ze door elkaar gehaald en ook aanbieders van tegels noemen cementtegels met een patroon “Spaanse tegels en andersom. Dit klopt echter niet!

Spaanse tegels worden gemaakt van klei, voorzien van een glazuur laag en gebakken. Portugese cementtegels worden gemaakt van cement en geperst onder hoge druk. Lees alles over Portugese cementtegels in een apart blog.

Azulejos betekent “tegels” in het Spaans en Portugees

Beide tegels worden zowel in het Spaans als Portugees Azulejos genoemd. Dit omdat het woord Azulejos in het Spaans “tegels” betekent en in het Portugees ook. Misschien heb je de term “Baldosas” ook wel eens voorbij zien komen. Dit betekent in het Spaans ook “tegels”.

Foto 5: Portugese cementtegels als vloertegel

Spaanse tegels; Een duurzame keuze

Spaanse tegels, ook wel azulejos tegels genoemd, worden al eeuwenlang in Spanje en andere delen van de wereld gebruikt vanwege hun schoonheid en duurzaamheid.

Er zijn veel voordelen aan het gebruik van Spaanse tegels. Ze zijn extreem duurzaam en kunnen vele jaren meegaan met weinig of geen onderhoud. Ze zijn hittebestendig en waterdicht, waardoor ze een perfecte keuze zijn voor keukens en badkamers. En omdat ze geglazuurd zijn, zijn ze gemakkelijk schoon te maken en bestand tegen vlekken.

De Spaanse keramische tegels worden gebakken in ovens op circa 1150 graden. Hierdoor zijn de tegels keihard. De hardheid van de gebakken Spaanse Azulejos ofwel Baldosas resulteert in tegels die krasvast, slijtvast en kleurvast en gaan meer dan een leven lang mee.

Spaanse tegels zijn er in verschillende kleuren en stijlen, dus je kunt altijd de perfecte tegels vinden die bij jouw interieur passen. Spaanse tegels kunnen worden gebruikt op vloeren of muren, binnen of buiten, en voegen een vleugje elegantie toe aan elk huis.

Waarom Spaanse tegels kiezen?

Kortom, Spaanse tegels zijn een populaire keuze voor vloeren en muren in woningen vanwege hun duurzaamheid, schoonheid en betaalbaarheid. Ze kunnen worden gebruikt in een verscheidenheid aan toepassingen, zowel binnen als buiten, en kunnen een vleugje elegantie toevoegen aan elk huis of bedrijf.

Als je overweegt om Spaanse tegels in een huis of bedrijf te installeren, neem dan contact op met een professionele installateur om de beste resultaten te krijgen.

Foto 6: Buiten nis bekleed met Spaanse wandtegels met patroon

Foto 7: Wc bekleed met blauwe Spaanse geglazuurde wandtegels in visgraat patroon

Foto 8: Badkamer met moderne Spaanse vloertegels in mat groen in hexagoon vorm

 

Spaanse dakpannen

De naam “Spanish Tiles” kan verward worden met de typische Zuid-Europese rode terracotta dakpannen die ook wel Spaanse tegel pannen worden genoemd in Spanje.

Inspiratie voor Spaanse tegels

Nu je van deze trendy Spaanse tegels afweet, wil je deze misschien wel in je eigen huis of kantoor plaatsen. We hopen dat je de juiste interieurkeuze kunt maken en je droomhuis of droomproject kan realiseren.

Wil je nou meer inspiratie en informatie wat betreft tegels voor binnen opdoen? Bekijk dan onze Instagram pagina en Pinterest pagina.

Instagram

Pinterest

Bestel Spaanse tegels van keramiek of cement nu bij tegelhandel Yzina. Neem contact op voor een offerte op maatwerk advies.