terracotta-tegels-15x30cm-grijze-voeg-JPG

Foto 1: 15x30cm Terracotta tegels op pallets voordat ze gebakken zijn

Hoe worden terracotta tegels gemaakt?

Je hebt ze in Portugal of Spanje vast wel eens gezien. Die rood, oranje kleurige tegels. Dat zijn terracotta tegels. Deze zij uiteraard bij tegelhandel Yzina verkrijgbaar en in deze blog lees je er heel veel meer over.

Terracottategels dus. Het zijn prachtige rode klei tegels met een warme terracotta kleur. Erg duurzaam en geschikt voor zowel buiten als binnen. Maar hoe worden deze terracotta tegels nou eigenlijk gemaakt? In dit artikel laten we zien hoe terracotta tegels op authentieke manier met de hand worden gemaakt.

Foto 2: 15x30cm Terracotta tegel voordat deze in de oven gaat

  • Terracotta klei winnen

Er worden twee soorten klei gewonnen, wit en rood, die vervolgens in de juiste verhoudingen met elkaar worden gemengd om de grondstof voor tegels en andere producten te maken. Tijdens het extractieproces is het belangrijk om heel voorzichtig te zijn en de opgravingsplaats schoon te houden, zodat er hoogwaardige klei richting de fabriek kan worden vervoerd. Stenen en vieze klei wordt er hier al uitgefilterd.

De witte en rode klei worden op afzonderlijke bergen opgeslagen voordat ze op een transportband gaan. Dit gaat op deze manier, omdat je niet altijd dezelfde verhouding nodig hebt. De verhouding klei hangt af van wat voor soort tegels of andere producten er gemaakt moeten worden.

Foto 3: Berg met schone rode klei

  • Rode terracotta klei verpulveren

Terracotta tegels worden gemaakt van rode (en deel witte) klei / rode grond. De beste rode klei komt uit het zuiden van Portugal, de Algarve. Een mix van klei en rode grond wordt machinaal verpulverd tot heel fijn poeder. Deze rode poeder wordt vervolgens met een grote mixer vermengd met water zodat er natte / bruikbare klei ontstaat om terracotta tegels van te maken. Dit mensen wordt ook wel pasta genoemd.

Foto 4: Rode terracotta grond wordt met machines vermalen tot heel fijn poeder voordat het wordt vermengd met water om klei van te maken

  • Klei pasta maken

Nadat de gewenste hoeveelheid klei is gemengd, wordt deze gemalen en gekneed, waardoor de pasta een consistentie krijgt die vergelijkbaar is met die van plasticine. De pasta mag een tijdje staan en vervolgens worden gekneed om verschillende vormen te creëren. Op dit punt worden de machines gebruikt om het proces een beetje gemakkelijker te maken. Vroeger gebeurde dit enorm zware werk nog met de hand.

Foto 5: Terracotta klei pasta

  • Van klei naar tegels aan de hand van tegel mallen

De rode klei wordt met de hand in een mal geplaatst, door het er met een flinke vaart in te gooien. Dit gebeurt met de hand. Na het aandrukken van de klei in de mal wordt met een speciale stok het overtollige klei verwijderd door het er af te schrapen. Zo krijgen de tegels de juiste dikte en vorm.

Over het algemeen passen er 2 stuks 15x30cm terracotta tegels in een mal. Dit kunnen ook vierkante 30x30 of 40x40 cm terracotta tegels zijn. In dit geval past er maar 1 tegel in een mal.

Foto 6: Met de hand wordt er van klei tegels gemaakt aan de hand van een mal

  • Terracotta tegels drogen

De mal kan nu van de tegels verwijdert worden zodat de tegels in droogrekken kunnen worden geplaatst. De tegelmallen liggen op beton fiber platen. Na het verwijderen van de mallen kunnen deze beton fiber platen in een droogrek worden geschoven. De beton fiber platen, met de tegels erop, passen precies in op maat gemaakte rekken.

Afhankelijk van de warmte en luchtvochtigheid moeten de tegel 24 tot 72 uur drogen.

Foto 7: Terracotta tegels drogen in droogrekken

  • Terracotta tegels bakken in ovens

Na het drogen zijn de tegels klaar om te worden afgebakken in speciale tegel ovens. De terracotta tegelovens bestaan uit 2 kamers. Een ruimte onder de grond kan worden gebruikt voor brandstof en de bovenkamer wordt gevuld met tegels.

De vloer/ het plafond tussen de twee ovenkamers is gemaakt van hittebestendige stenen met gaten erin. Hierdoor kan de hitte van de ovens de tegels bereiken zodat ze worden afgebakken. De ovens worden opgestookt tot ongeveer 1050 graden aan de hand van biobrandstof.

Foto 8: Terracotta tegel oven vullen met hand

  • Olijfpulp als biobrandstof

De terracotta ovens worden gestookt op afvalmateriaal van olijfbomen. In de Algarve wordt erg veel olijfolie gemaakt en de rest producten zijn vrijwel altijd beschikbaar om brandstof van te maken voor ovens. Wanneer olijfolie uit olijven worden gespert, blijft er een pulp over. Dit pulp kan worden gebruikt als biobrandstof.

Terracottategels worden op deze manier op veel duurzamere manier geproduceerd dan keramische tegels. Voor keramiek worden ovens gestookt op gas. Het olijfpulp is ook nog eens een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld gas of diesel.

Foto 9: Berg olijfpulp voorkant oven

  • Terracotta tegels worden gebakken op 1050 graden Celsius

De ovens worden 48 uur voor het bak proces opgestookt tot ongeveer 1050 graden.

Wanneer de oven op temperatuur is, worden de tegels er met de hand ingestapeld. Soms meters hoog. Dit gebeurt met de hand terwijl de ovens al heet zijn. Volgens de Portugezen is dit het vervelendste klusje van het proces, maar het is de beloning waard.

Als de ovens gevuld zijn worden ze dicht gemetseld met terracotta tegels zodat de oven volledig afgesloten is aan de bovenzijde. Via de onderkant van de oven kan brandstof worden bijgevuld om de oven op exact 1050 graden te houden tijdens het bakproces.

Foto 10: De terracotta tegel oven wordt dichtgemetseld (met terracotta tegels) voor het bakproces

Foto 11: Terracotta tegel oven wordt gestookt met de hand

  • Keiharde Terracotta tegels van hoge kwaliteit

Na ongeveer 24 uur zijn de tegels keihard gebakken en klaar om af te koelen. Na het afkoelen, wat een aantal dagen kan duren, worden de tegels op pallets geplaatst zodat ze klaar zijn voor transport. Dankzij het lange en zeer hete bakproces, in combinatie met topkwaliteit klei, ontstaan er enorm duurzame tegels van zeer hoge kwaliteit. En de kleur van het onbewerkte product is nog een prachtig ook. De tegels houden namelijk de mooie rode terracotta kleur.

Foto 12: Terracotta tegels eindproduct

Terracotta tegels kopen

Terracotta tegels buiten

In een blog over terracotta tegels voor buiten laten we je zien hoe je ze om het huis kunt plaatsen. Leg terracotta tegels bijvoorbeeld op een oprit, een looppad, een terras of om een zwembad.

Foto 13: Terracotta tegels 15x30cm gemaakt van rode klei met witte kleistrepen

Terracotta tegels binnen

Ben je helemaal fan geworden van deze terracotta tegels en wil je ze in je huis plaatsen. Ook dit is mogelijk. Terracotta tegels staan prachtig op een achterwand in de keuken of als lambrisering in de hal. Maar je kunt er ook voor kiezen om ze te gebruiken al vloertegel in de badkamer, woonkamer of de keuken.

Terracotta tegels kopen?

Bekijk ook ons actuele aanbod van terra cotta tegels te koop in onze webwinkel of bezoek onze tegelhandel in Groningen of bij een dealer elders in het land. Kies vierkante en rechthoekmaten.

Lees meer over terracotta tegels voor binnen in een apart blog over terracotta tegels in huis

Foto 14: Terracotta tegels als lambrisering in de hal

 

Terracotta tegels glazuren en terracottalook variant

Naast echte terracottategels leveren wij op aanvraag bij tegelgroothandel Yzina ook terraccottalook tegels, dit zijn keramische tegels in de look and feel van terraccotta. Keramiek heeft enkele voordelen, deze tegels zijn kleurvast, krasbestendig en maatvast. Ook kan je bij tegelhandel Yzina terracottategels laten glazuren voor een egalere kleur bruin of rood. Neem contact op voor meer informatie.

Meer tegels inspiratie

Nu je meer weet over deze prachtige terracotta terracotta tegels en hoe ze gemaakt worden, wil je zelf misschien rode klei tegels voor in of om het huis kopen. We hopen dat je de juiste interieur keuze kunt maken en je droomhuis of droomproject kan realiseren.

Wil je nou meer inspiratie en informatie wat betreft tegels voor binnen opdoen? Bekijk dan onze Instagram pagina en Pinterest pagina.

Instagram

Pinterest

Terracotta