terrazzo-vloertegel-verschillende-kleuren-JPG

Foto 1: verschillende kleuren echte Terrazzo tegels

Wat is een Terrazzo tegel?

Terrazzo is het Italiaanse woord voor “terras”. Terrazzo tegels komen van origine dan ook uit Italië. In Nederland kennen we deze Italiaanse tegels als “Granito” tegels. Een granitotegel wordt gemaakt van verschillende soorten natuursteen in combinatie met cement en water. Door dit allemaal met elkaar te mengen krijg je een zeer duurzame tegel met een natuurlijke look.

Foto 2: Terrazzo vloertegel 40x40cm in de kleur wit genuanceerd

Hoe worden Terrazzo tegels gemaakt?

Voor het maken van Terrazzo tegels worden verschillende grondstoffen gebruikt. Er worden een aantal volledig gerecyclede materialen, waaronder natuursteen, gebruikt. Dit wordt samengevoegd met cement en water. Wanneer je dit mengt, in een mal stopt en vervolgens polijst, krijg je een Terrazzo tegel zoals hierboven. Glasmozaiektegels bestaan ook, dan zit er glas in het cement verwerkt in plaats van stenen (zie foto 3 en 4).

Terrazzo tegels maken

Zo eenvoudig als het hierboven omschreven wordt is het natuurlijk niet helemaal.

Natuursteen is de basis van Terrazzo

Allereerst moet er natuursteen worden verwerkt tot een bruikbaar materiaal. Marmer, kalksteen, graniet, glas of andere steensoorten worden vermalen tot kleine steentjes. Dit ging vroeger allemaal met de hand maar tegenwoordig met machines.

Cement en water

Vervolgens moet er een basis worden gemaakt van cement en water om alle ingrediënten aan elkaar te verbinden. Door het cement een kleur te geven kan je de basiskleur van de Terrazzo tegels bepalen. Op foto 1 zie je verschillende basiskleuren. Er bestaan witte terrazo tegels maar ook zwarte terrazzo tegels.

Grondstoffen mengen

ls de ingrediënten verzameld zijn, kunnen ze vermengd worden. De natuursteensoorten in kleine stukjes worden gemengd het cement en water mengsel. Zo ontstaat er 1 geheel wat in een mal kan worden geplaatst. Dit is de basis voor de Terrazzo tegels.

Terrazzo tegels in mal maken

Wanneer het mengsel klaar is kan het in een mal worden geplaatst. Ook dit gebeurde vroeger allemaal met de hand maar kan tegenwoordig op grotere schaal met machines. Nadat de tegels de gewenste vorm hebben meegekregen door een mal en geperst zijn, kunnen ze uitharden. Nu begint het echt ergens op te lijken.

Terrazzo tegels polijsten

De ruwe tegels kunnen uit de mal worden gehaald. Ze zien er nu nog niet zo mooi uit als in de winkel. De ruwe uitgeharde tegels worden als laatste gepolijst. Dit gebeurt op z’n manier dat de toplaag van de tegel er prachtig glad en netjes afgewerkt uit komt te zien. Ze zijn nu klaar voor gebruik.

Foto 3: Terrazzo tegel gemaakt van cement en blauw glas

Foto 4: Hier zien we dezelfde tegels als in foto 3 maar dan na het polijsten

Terrazzo tegels zijn duurzaam en gaan een leven lang mee

Vanwege het gebruik van natuurlijke materialen zoals marmer, kalksteen, graniet, kiezelstenen glas of andere harde steensoorten zijn de tegels van enorm hoge kwaliteit. De granitotegels hebben en zeer lange levensduur en zijn ook nog eens relatief duurzaam geproduceerd. Alle materialen die gebruikt worden kunnen namelijk volledig gerecyclede en natuurlijke materialen zijn. Omdat de tegels door-en-door zijn voorzien van duurzame steensoorten gaan ze enorm lang mee. Wanneer er een aantal millimeters afslijt is dit geen probleem. Het materiaal eronder is namelijk van even goede kwaliteit dan de originele toplaag.

Foto 5: Doorsnede van een Terrazzo tegel

Natuurlijke materialen

Door het gebruik van natuurlijke materialen zijn de tegels slijtvast, kleurvast en maatvast. De tegels kunnen veelvuldig gebruikt worden. We zien ze dan ook vaak in publieke ruimtes zoals oude kerken, bibliotheken, stations, oude herenhuizen en dergelijke. Vaak zijn deze vloeren honderden jaren oud en zien ze er nog fantastisch uit.

Duurzaam productieproces

Naast het gebruik van natuurlijke materialen is het productieproces ook relatief duurzaam. Omdat de tegels worden geperst en niet worden gebakken hoeven er geen ovens aan te pas te komen. Ovens moeten gestookt worden, met wat voor materiaal dan ook, en dit proces is slechter voor het milieu dan het persen van tegels op hoge druk.

Foto 6: Oude terrazzo vloer in paleis Venetië

Terrazzo tegels gebruiken in 2022/2023

Ondanks dat Terrazzo tegels jaren geleden veel gebruikt worden zijn ze zeker niet ouwbollig. Als het aan ons ligt zien we deze prachtige tegels weer terugkomen in de moderne woning. Of het nou om een nieuwbouwhuis of een jaren 30 woning gaat. De Terrazzo tegels komen overal tot hun recht wanneer de kleur, de maat en de rest van de inrichting van de woning zorgvuldig worden uitgekozen.

Foto 7: Moodboard met Terrazzo vloertegel 3 cm dikte

Terrazzo tegels gebruiken als wandtegel

Gebruik terrazzo tegels als achterwand in de keuken, als badkamertegel, als wandtegel in de hal of als lambrisering in uw woonkamer. Kies de kleur die je mooi vindt. Kies een terrazzo tegel met blauw glas er in verwerkt, met crèmekleurig marmer of met zwart graniet. Het kan allemaal.

Terrazzo tegels gebruiken als vloertegel

Ook voor vloeren in je woning is er voor ieder wat wils. Kies grote Terrazzo plavuizen van 60x60cm voor een keukenvloer. Kies kleinere 10x10cm Terrazzo vloertegels voor een badkamervloer. Of kies voor 40x40cm Terrazzo tegels voor een vloer in de wc. Ook voor de vloer kan je kiezen welke kleur terrazzo je neemt en welke materialen er in de tegels verwerkt zijn.

Foto 8: Vloer in de hal met terrazzo tegel in het grijs en wit. Er zijn verschillende natuursteen soorten in de tegel verwerkt.

Namaak Terrazzo tegels

Ook Terrazzo tegels kunnen we met moderne technieken namaken met andere materialen. Niet alleen kunnen we tegenwoordig allerlei prints naar keuze op beton afdrukken en beschermen met een coating. Ook kunnen we met keramiek iedere print, motief of patroon namaken. De meest voorkomende namaak Terrazzo tegels zijn keramische tegels met een terrazzo look. Deze komen dicht in de buurt van de Originele Granito tegels, maar als je goed kijkt zie je het verschil. Ze zijn iets strakker en minder natuurlijk en de print ziet er vaak erg nep uit. Ook deze variant kan je goed gebruiken voor een moderne vloer of het bekleden van een wand. Als het aan ons ligt kies je niet voor deze neppers. Als je Terrazzo mooi vindt, koop je natuurlijk de real deal.

Foto 9: Keramische tegel met Terrazzo look

Tips voor Terrazzo tegels kopen en leggen

  • Kwaliteit: Terrazzo tegels worden in verschillende kwaliteitsklassen gemaakt. Er zijn namaak tegels, maar ook echte tegels. Binnen de echte tegels zijn er verschillende dikten te vinden. Hoe dikke hoe beter. Bij de Terrazzo tegels dikker dan 1cm zitten er vaak hele stenen in. Dit zorgt voor een beter kwaliteit. De 3cm dikke terrazzo tegels hebben onze voorkeur voor het gebruik bij vloeren. Vaak zie je 3 cm dikke terrazzo vloertegel op het vliegveld in de hallen. Dit omdat ze zo oersterk zijn en levenslang meegaan.

  • Maatvastheid: Goedkope varianten zijn vaak niet maatvast. Verdiep je in de kwaliteit van de tegels en vraag naar de maatvastheid. Dit is belangrijk tijdens het leggen of plaatsen van de tegels, maar ook in de jaren erna heb je profijt van een maatvaste tegel.

  • Toplaag: Verdiep je in de toplaag van de tegel. Goed terrazzo tegels zijn machinaal gepolijst. Er worden ook tegels aangeboden die niet goed gepolijst zijn of helemaal niet. In deze gevallen moet je ze na het leggen zelf nog polijsten. Dit hoeft niet altijd een probleem te zijn maar is wel belangrijk om vooraf te weten.

  • Maatvoering: Je kunt echte Terrazzo tegels soms ook aan de maat herkennen. Eigenlijk wordt echte Terrazzo niet grote gemaakt dan 40x40cm tegel.

  • Vloerverwarming: Niet alle granitotegels zijn geschikt voor vloerverwarming. Vraag ook hier naar de kwaliteit en of ze geschikt zijn voor vloerverwarming. De verkeerde Terrazzotegels kunnen knappen.

Terrazzolook vs echt Terrazzo

Wil je liever werken met terrazzolook tegels van keramiek? Deze nagemaakte variant van terrazzo is goedkoper, maatvaster en eenvoudiger op maat te slijpen. Check dan onze selectie terrazzolook tegels.

Foto 10: Terrazzo keukenvloer

Inspiratie voor Terrazzo tegels

Nu je meer hebt gelezen over terrazzo tegels ben je misschien zo enthousiast geworden dat je ze in je huis gaat plaatsen. Heb je nou daadwerkelijk je keukenvloer, toiletvloer, achterwand in de keuken of een andere ruimte bekleed met terrazzo tegels? Deel je verhaal en foto’s met ons!

Wie weet kunnen andere inspiratie opdoen door het zien van het eindresultaat van jouw project. Wil je zelf nog meer interieur inspiratie opdoen? Volg ons via Instagram en Pinterest. Ook voor terrazzolook tegels.

Foto 11 Terrazzotegels in de badkamer geven de ruimte stijl en karakter

Deel je foto’s met ons!

Wij vinden het heel leuk om al jullie tegel- of andere projecten in en om het huis te bekijken. Misschien inspireer je ons wel voor een leuke nieuwe blogpost en delen we jou tegelproject met onze lezers. Stuur je verhaal en terrazzotegel foto’s naar hello@yzina.com

TerrazzoVloertegels