tegels-voegen-afbeelding-jpg

Foto 1: Keramische vloeregels met print worden gevoegd met lichtgrijs voegmiddel

Tips voor vloertegels voegen

Het voegen van vloertegels is een proces dat door iedereen met een beetje doe-het-zelfervaring kan worden uitgevoerd. Het belangrijkste onderdeel van het proces is het kiezen van het juiste type voegmiddel voor de tegels die u gebruikt.

Er zijn veel verschillende soorten voegmiddel op de markt verkrijgbaar. Wij proberen je een aantal praktische tips mee te geven voor het uitkiezen van het juiste voegmiddel en het voegen zelf. Pas op met B-merken en verdiep je voordat je zomaar begint met voegen.

Kijk en vergelijk

Naast het lezen van onze voegtips voor vloertegels is het erg belangrijk om uw onderzoek te doen bij de partij waar u het voegmiddel aanschaft. Vertel de verkopende partij onder andere over uw project, de soort tegels, de kleur van de tegels, de ondergrond waarop de tegels gelegd zijn en laat u goed informeren.

Bij tegelhandel Yzina geven per tegel de best passende voegmiddelen aan

Bij Tegelgroothandel en webwinkel Yzina verkopen we uitsluitend A-merk Schomburg. Dit voegmiddel in diverse kleuren wit, grijs en antraciet zwart is van hoogwaardige Duitse topkwaliteit.

Waarom het voegen van vloertegels bijna belangrijker is dan de kwaliteit van de tegels zelf

Het voegen van vloertegels is een belangrijk onderdeel van het tegelinstallatieproces.

Voegen geven een vloer de juiste uitstraling

Voordat we ingaan op de praktische redenen van het invoegen van vloertegels is er allereerst een estetisch belang van voegen. Veel tegels worden maatvast genoemd, maar in de praktijk zien we dat geen enkele tegel 100% gelijk is. Wanneer we tegels strak tegen elkaar zouden leggen, vallen deze maatafwijkingen enorm op. Met voegen kunnen we deze afwijkingen opvangen.

Ook zien een vloer er veel strakker en netjes afgewerkt uit met voegen. Kies zelf voor een passende voegbreedte. Veel voorkomende zijn voegen van 3mm dikte of 5mm dikte. Later in de blog gaan we verder in op de uitstraling van voegen.

Tegelvloer afdichten / waterdicht maken met voegmiddel

Hoe goed of duur je vloertegels ook zijn, de voeg bepaalt voor een groot deel de levensduur van je tegelvloer. Voegmiddel helpt de tegelvloer om volledig te worden afgedicht. Zeker in natte ruimten zoals de badkamer en het toilet wil je niet dat er water onder je vloer terecht komt met alle gevolgen van dien. Ook op plekken waar je vaak morst en dus ook dweilt, wil je dat de vloer waterdicht is.

Tegels blijven door voegen beter op hun plek liggen

Vloertegels worden vaak aan de ondergrond in een ruimte verlijmt. Toch zouden tegels na verloop van tijd en door veelvuldig gebruik los kunnen raken van de ondergrond. De kans dat tegels losraken is niet heel groot, maar de tegelvoer in te voegen met juiste voegmiddel zorg je er voor dat deze kan zeer minimaal is. De voegen houden te tegels op hun plek.

Ook zorgen de voegen ervoor dat er geen vocht onder de tegels terecht kan komen. Vocht kan in de winter gaan bevriezen. Wanneer water bevriest, zet het uit. Dit proces kan de tegels van hun plek bewegen.

De juiste voegen voorkomen scheuren en beschadigingen

Vaak is en voegmiddel enigszins elastisch. Vloeren bewegen zonder dat jij het kunt zien altijd door bijvoorbeeld bevingen of trillingen. Deze elastische voegen zorgen ervoor dat de vloer niet gaat scheuren of de tegels beschadigd raken.

Voegen dragen bij aan een anti-slip vloer

Vloertegels, zeker keramische tegels, zijn verkrijgbaar met een anti-slip deklaag. Toch zijn er ook veel tegels die wel glad zijn als ze bijvoorbeeld nat zijn of als er stof of zand op komt te liggen. Of je nou wel of niet een anti-slip tegel hebt uitgekozen, het invoegen draagt bij aan een stroeve vloer. Voegmiddel is niet glad wanneer het opgedroogd is.

Foto 2: Keramische grootformaat vloertegels worden ingevoegd met grijs voegmiddel

Welk voegmiddel kiezen voor een tegelvloer?

Je weet inmiddels dat je je tegelvloer moet invoegen en waarom dit zo belangrijk is. Nu je alle voordelen van voegmiddel kent, moet je nog weten welk voegmiddel je precies moet kopen. Er zijn enorm veel verschillende soorten, kleuren en kwaliteiten. Zoals we eerder al benadrukten is het erg belangrijk om je goed te laten informeren door een expert in speciaalzaak. Dit hoeft natuurlijk niet per se in een fysieke winkel, maar kan ook online.

Wij zetten alvast wat praktische tips voor je op een rijtje op het gebied van voegmiddel kiezen voor tegelvloeren.

Epoxyvoegmiddel of cementgebonden voegmiddel?

Epoxyvoegmiddel
Er zijn veel soorten voegmiddelen voor tegelvloeren, maar de meest populaire zijn epoxy- en mortelvoegen ofwel cementgebonden voegmiddelen. Je hebt zeer waarschijnlijk één van deze twee voegmiddelsoorten nodig.

Epoxyvoegmiddelen worden over het algemeen gebruikt voor commerciële toepassingen omdat ze zeer duurzaam zijn en bestand zijn tegen vlekken.

Epoxyvoegmiddelen zijn vaak duurder, lastiger aan te brengen en in enkele kleuren verkrijgbaar. Vaak gebruik je dit middel voor buiten, in zwembaden of op publieke plekken waar enorm veel verkeer over de vloer komt. Het voegmiddel is kleurbesteding, weerbestendig, elastisch en bestand tegen vlekken, chemicaliën en schimmels. Je zou deze voeg kunnen kiezen voor een badkamer of toilet.

Cementgebonden voegmiddel
Mortelvoegen worden vaker gebruikt in woonkamers, keuken, de hal, of andere tegelvloeren in woningen. Cementgebonden voegmiddel is er namelijk in iedere gewenste kleur en het is makkelijk om aan te brengen.

Welke kleur voegmiddel kiezen?

Nadat je een keuze hebt gemaakt voor het soort voegmiddel dat je gaat gebruiken, kies je de kleur. Onze tip is om een lichtere kleur voegmiddel te nemen dan de kleur van de tegels. Kies nooit voor gekleurde voegen, je wilt een rustige kleur voegmiddel. De voegen moeten namelijk niet meer in het oog springen dan de tegels zelf.

Lichtgrijs voegmiddel is bijna altijd een veilige keuze bij tegels in grijstinten. Kies je hele donkere tegels, dan kan je ook nog voor een donkergrijze voeg kiezen. Bij fel gekleurde tegels of witte tegels staat een witte voeg het mooist. Let wel op dat een witte voeg erg gevoelig is voor vlekken.

Kwaliteit van het voegmiddel

Nu je weet welke soort voegmiddel en welke kleur voegmiddel je kiest, check je de kwaliteit van het voegmiddel. Met een voegmiddel werk je een dure tegelvloer af. Ga hier dus NIET op besparen. We zien vaak dat mensen kiezen voor goedkope gereedschappen en verwerkingsmaterialen. Dit omdat de vloer zelf al flink wat kosten met zich mee brengt.

Dit is echter het domste wat je kunt doen. Het gaat vaak maar om een paar tientjes die je extra betaald voor een goede kwaliteit voegmiddel. Bespaar hier niet op zodat je voegen en je tegelvloer jarenlang mee gaan.

Tips voor het aanbrengen van voegmiddel

Het aanbrengen van voegmiddel is voor een relatief ervaren doe-het-zelver een fluitje van een cent. Zeker als je rekening houdt met onze tips.

Wat heb je nodig voor het voegen van vloertegels?

  • Een super schone emmer

  • Voegmiddel

  • Een mixer

  • Één of twee sponzen

  • Een sponsspaan

  • Een rubberspaan

  • Een emmer met schoon water

Foto 3: Emmer, sponsspaan, rubberspaan, spons // gereedschap voor voegen Rubi

Stappenplan voor vloertegels voegen

Bij het voegen van vloertegels moet je een paar eenvoudige stappen volgen om het beste resultaat te bereiken. Hier is een basis stappenplan voor het voegen van vloertegels:

1. Maak de tegelvloer heel goed schoon met schoonwater. Zorg dat de vloer vrij is van eventuele lijmresten die ontstaan zijn tijdens het leggen van de vloertegels.

2. Begin met het mengen van het voegmiddel volgens de instructies van de fabrikant/ verpakking. Gebruik hiervoor de schone emmer en de mixer. Zorg ervoor dat je het juiste type voegmiddel voor jouw tegels gebruikt. Poreuze tegels vereisen bijvoorbeeld een ander type voegmiddel dan keramische tegels.

3. Maak de tegelvloer nat met een schone spons. Zorg dat er geen enkel plekje overgeslagen wordt. Voegmiddel is erg hardnekkig en kan vlekken veroorzaken. Wanneer je voegmiddel aanbrengt en morst op natte tegels, is het eenvoudig te verwijderen met een spons.

4. Breng het voegmiddel op de voegen aan met een rubberen spaan of de spons spaan. Kijk welke je het makkelijkst vind werken. Werk in kleine secties en zorg ervoor dat de voeg met stevige druk in alle voegen wordt geduwd.

5. Laat de voeg ongeveer 15 minuten uitharden en gebruik daarna een vochtige, maar schone sponsspaan om overtollig voegmiddel van het oppervlak van de tegels te verwijderen. Pas op dat u niet te hard schrobt, dit kan de tegels beschadigen.

6. Nadat je met de sponsspaan, of 1 van de sponzen, het meeste overtollige voegmiddel hebt verwijdert, moet je de tegelvloer heel goed schoonmaken. Lees goed op de verpakking na hoeveel minuten dit mag. Gebruik hiervoor de tweede schone emmer met schoonwater en een nieuwe schone spons. Zorg dat ja alle resten voegmiddel van de tegels verwijdert. Als je dit te lang laten zitten, is het moeilijk te verwijderen en houd je vlekken.

7. Herhaal stap 6 totdat de tegels brandschoon zijn. Let op dat je niet teveel water gebruikt bij het schoonmaken. De voegen moeten niet weer kletsnat worden.

Inspiratie voor vloertegels kiezen

Nu jij alle tips voor het voegen van vloeregels hebt gelezen kan je waarschijnlijk aan de slag. Neem zeker ook een kijkje bij onze populaire keramisch parket, terrazzolook tegels voor onder andere badkamers en keramische betonlook vloeren voor bedrijfsruimtes. Tegelhandel Yzina verkoopt uitsluitend de top 250 mooiste tegels voor binnen die wij in Europa konden vinden!

Meer blogs lezen

Ben je alleen nog aan het oriënteren en weet je nog niet voor welke vloertegels je moet kiezen? Lees dan bijvoorbeeld onze blog over plavuisvloeren, onze blog over een tegelvloer in betonlook of de post over onze favoriete vloertegels voor in de hal. We hopen dat je de juiste keuze kunt maken en je droomvloer van steen kan realiseren.

Volg ons, wij zijn tegelnerds

Wil je nou meer inspiratie en informatie wat betreft vloertegels en voegmiddel opdoen? Bekijk naast de blogs onze populaire Instagram account en volg onze Pinterest pagina voor inspiratie.

Instagram

Pinterest

Vloertegels