Vloertegels met houtlook in de woonkamer, doen of niet?

Foto 1: Vloertegels met een houtlook in visgraat patroon

Houtlook tegels in de woonkamer leggen

Houtlook tegels in de woonkamer leggen, is dat nu een goed idee of niet? In deze blog zoek ik het helemaal uit.

Zeer vloerverwarming vriendelijk

Ten eerst zijn keramische tegels met houtmotief de allerbeste geleiders voor vloerverwarming, nog beter dan pvc vloeren. Zeker in deze tijden waar energie steeds kostbaarder wordt, is het verstandig om voor een tegelvloer te kiezen.

Duurzaamheid

De levensduur van keramische vloertegels voor binnen in huis is extreem lang. Ook zijn de tegels zeer krasvast en slijten ze nagenoeg niet. Keramische tegels gaan meer dan een leven lang mee als ze goed gelegd worden. Tegenwoordig kunnen vloertegels met een houtlook zo gemaakt worden dat ze niet meer van echte planken te onderscheiden zijn. Toch zijn houtlook tegels duurzamer dan een echte houten vloer.

Foto 2: Detail foto van de nieuwste houtlook tegels van zeer hoge kwaliteit. Niet van echt eiken te onderscheiden

Houtlook tegels schoonmaken

Voor het schoonmaken van je vloer zijn keramische tegels werkelijk ideaal. Dweilen is een eitje en water is geen probleem voor keramiek. Naast de woonkamer plaats je keramiektegels dus ook prima in de keuken, badkamer of de hal. Met een plinttegel langs de randen is schoonmaken nog makkelijker, ideaal in de horeca ook.

Binnen buiten doorleggen

Met keramische tegels kan je vaak dezelfde tegel voor binnen ook buiten doorleggen. Let wel goed op of dit kan. Check het label r10 voor buiten. Zeker met houtlook tegels kan je binnen het effect van een parketvloer creëren die overloopt in een tegelterras die lijkt op een vlonder.

Kwaliteit houtlook tegels

De ene Houtlook tegels zijn de andere niet! Het verschil in kwaliteit tussen fabrieken is erg groot. Sommige partijen maken houtlook vloeren die bijna op echt hout lijken. Anderen lukt het niet om het gevoel van bijvoorbeeld eikenhout na te bootsen. Goed vergelijken dus! Vraag ook altijd hoeveel verschillende “planken” per serie worden gemaakt. Dit zegt iets over de kwaliteit. Vanaf 18 stuks is acceptabel.

Foto 3: Grootformaat 60x120cm houtlook tegels

Welk formaat tegel?

Bij een kleine ruimte raden we geen grote tegels van 20x150 cm aan, bij grote ruimtes kan dit wel. Met rechthoekige tegels kan je het effect van parket leggen benaderen, dat past goed bij houtmotieftegels. Wie een redelijke oppervlakte heeft kan ook het visgraat patroon kiezen. Voor badkamers kiest men vaker de vierkante 60x60 cm keramische tegel variant.

Check ook even de dikte, meestal 10 mm, komt dit goed bij deuren enzovoorts en denk om een plinttegel.

Verschil pvc vloeren en houtlook tegelvloeren

Pvc vloeren zijn kwetsbaarder dan keramiek. Ook is de levensduur korter. Tevens komt keramiek vaak uit Europa, denk aan Italië of Spanje, terwijl pvc uit China komt. Met een Europees product verklein je je voetprint. Keramische tegels zijn extreem geschikt voor vloerverwarming, nog beter dan PVC vloeren. De prijs van keramische vloertegels ligt wel hoger. Beide vergt vakwerk van een goede legger.

Foto 4: 60x60cm keramische plavuizen met houtlook in woonkamer van villa

Meer weten over vloertegels met houtlook?

Wil je meer weten over vloertegels of wandtegels met een houtlook? Lees ook onze blog over keramisch parket of over houtlook tegels voor de badkamer. Wel gecharmeerd van keramische vloertegels, maar niet van een houtlook tegel? Lees onze blog over vloertegels met een betonlook of meer over andere soorten plavuisvloeren.

Interieur inspiratie

Nu je meer weet over deze houtlook tegels, wil je zelf misschien keramische tegels met houtmotief kopen voor in huis. We hopen dat je de juiste interieurkeuze kunt maken en je droomhuis of droomproject kan realiseren.

Wil je nou meer inspiratie en informatie wat betreft tegels voor binnen opdoen? Bekijk dan onze Instagram pagina en Pinterest pagina.

Instagram

Pinterest

Alternatieven voor houtlook vloertegels

Naast keramisch houtlook parket kan je ook kiezen voor tijdloze keramische betonlook tegels in jouw woonkamer, keuken, showroom of kantoorpand. Andere opties zijn keramische marmerlooktegels voor luxe wanden, terrazzolook tegels voor bijvoorbeeld badkamervloeren en natuursteenlook tegels van keramiek voor de entree, kantine of woonruimte.

Looktegels vs echt marmer, natuursteen of terrazzo

Bij zogenaamde looktegels heb je te maken met namaakvarianten (look a like) in keramiek. Deze zijn kleurvast, maatvast en betaalbaarder dan echt marmer, echt natuursteen of echt terrazzo. Vraag tegelhandel Yzina naar de mogelijkheden, neem contact op met onze experts. HoutlookVloertegels