mozaiek-matjes-hexagon-tegels-grijs-jpg

Foto 1: Tegelmatjes Mozaïek tegels grijs met natuursteenlook

Mozaïek steentjes

Mozaïek steentjes of mozaïek tegeltjes zijn ideaal voor wanden en vloeren in het toilet of de badkamer. Ook zien we Mozaïek tegels steeds vaker terugkomen als achterwand in de keuken, lambrisering in de hal of zelfs op de muren in de woonkamer.

Mozaïek brengt oneindig veel mogelijkheden met zich mee. Je kunt er prachtige kleurnuances, patronen en ware kunstwerken mee creëren. Mozaïek zorgt voor een levendige, elegante en luxe uitstraling. Bovendien is mozaïek perfect aan te brengen op verschillende ondergronden en ronde vormen of hoekjes zijn geen probleem.

Nadelen van Mozaïek tegels

Ondanks het feit dat wij enorm fan van mozaïek tegels zijn, kennen ze ook nadelen. Het grootste nadeel is dat mozaïek steentjes vaak aangelegd moet worden door een professional. Vanwege de enorme hoeveelheden kleine tegeltjes is het erg tijdrovend om mozaïek tegels te plaatsen. De teller loopt maar door en je bent vaak een vermogen kwijt tegen de tijd dat de klus klaar is.

Foto 2: Echt Mozaïek in badkamer van losse steentjes

Mozaïek tegelmatjes

Om bovenstaand probleem op te lossen, zijn er mozaïek tegelmatjes ontwikkeld. Je koopt kant-en-klare stukken mozaïek van tegelformaat, vaak 30x30cm. Kleine mozaïek tegeltjes zijn op een kunststof mat geplakt zodat er flexibele tegelmatjes ontstaan.

Verschillende soorten tegelmatjes

Er zijn verschillende soorten tegelmatjes te verkrijgen. In principe kan je natuurlijk allerlei materiaal op een flexibele mat plakken en het verkopen als een tegelmatje. De meest voorkomende tegelmatjes zijn echter gemaakt van echte keramische steentjes ofwel gebakken porselein. Ook zijn er varianten met glas steentjes of natuursteen tegeltjes.

Tegelmatjes keramische mozaïek tegels

Tegelmatten gemaakt van keramische tegeltjes zijn ideaal in ruimtes die nat en/of vies worden. Plekken zoals de keuken, badkamer en het toilet zijn gevoelig voor vlekken door water, kalk, etensresten en meer.

Keramiek is keihard en waterdicht. Vocht en vuil trekken niet in de tegels en deze zijn eenvoudig schoon te maken met een sopje. Keramische tegeltjes zijn verkrijgbaar in vele maten, vormen en kleuren, zowel mat als glanzend.

Keramiek ofwel gebakken porcelein is slijtvast, vlekbestendig, krasvast en eenvoudig schoon te houden waardoor schimmelvorming of kalkvorming minder kans krijgt.

Foto 3: Tegelmat van keramische tegels in hexagon vorm

Tegelmatjes van natuursteen tegels

Tegelmatten van natuursteen zijn perfect voor mensen die houden van de robuuste en natuurlijke uitstraling die natuursteen met zicht mee brengt. Met mozaïek matjes van natuursteen creëer je een sfeervolle en karaktervolle uitstraling.

Omdat natuursteen een natuurproduct is, is het niet in oneindig veel opties beschikbaar. Je vindt bijvoorbeeld tegelmatjes met marmeren tegeltjes, stroken leisteen, travertin, afgevlakte kiezelstenen, Belgisch of Chinees hardsteen of andere steensoorten.

Natuursteen tegelmatten zijn minder geschikt voor de badkamer, keuken en wc omdat natuursteen vlekgevoelig en krasgevoelig is. Wel kan je namaak natuursteen tegelmatten gebruikten in deze ruimten. Mozaïek matjes van natuursteen tegels zijn wel zeer geschikt voor lambrisering in de gang of het bekleden van een wand in de woonkamer.

Een andere optie is tegelmatjes van gebroken natuursteen. Er worden dan geen nette rechte stukjes natuursteen op matten geplakt, maar robuuste afgebroken steentjes. Dit lijkt een beetje op Flagstone tegels die we veel buiten zien.

Bekijk ook bij tegelhandel ons assortiment wandtegels voor 1001 toepassingen.

Foto 4: Tegelmat van vlak gemaakte kiezelstenen

Foto 5: Bad bekleed met gebroken natuursteen mozaïek

Tegelmatjes van glas

Glas bestaat in heel veel kleuren, dof of glanzend, helder of niet. Alle kleuren van de regenboog zijn beschikbaar en ook prima met elkaar te combineren voor leuke mozaïek mix tegels. Glasmozaïek en tegelmatjes van glasmozaïek zien we veel in badhuizen, zwembaden, sauna’s, badkamesr en toiletten. Glas is glashard, goed schoon te maken en slijtvast.

Foto 5: Tegelmatjes van glas steentjes

Voordelen van tegelmatjes

Minder werk en lagere kosten dan Mozaïek

In tegenstelling tot echt mozaïek is het niet nodig om alle kleine steentjes één voor één aan te brengen. Je kunt kant-en-klare matjes van 30x30cm, 40x40cm, 20x40cm en andere formaten gebruiken waardoor je een hoop tijd en kosten kunt besparen.

Tegelmatjes zijn flexibel en handig voor ronde vormen

Tegelmatten zijn letterlijk flexibel. Net als een vel papier kan een tegelmat golven. Hierdoor kan je tegelmatten perfect gebruiken voor ronde oppervlakken. Plaats mozaïekmatten eenvoudig op ronde douchewanden of een rond bad.

Tegelmatjes over tegels heen plaatsen

Mozaïek is erg dun. Vaak zijn mozaïekmatjes niet dikker dan een halve centimeter. Hierdoor kan je ze prima over bestaande tegelvloeren of tegelmuren heen plaatsen zonder dat je een hoop ruimte verliest of deuren en drempels in de weg zit.

Tegelmatjes voor anti-slip

Omdat tegelmatjes uit heel veel kleine steentjes of tegeltjes bestaan zijn er ook heel veel voegen. Dit is erg handig voor een badkamervloer, toiletvloer, keukenvloer, zwembad of andere ruimten waar het nat en glad kan worden. Vanwege de alle voegen wordt het oppervlak ruw. Voegen doe je meestal met een cementgebonden of een harsgebonden voegmiddel en deze zijn anti-slip.

Tegelmatten zijn er in oneindig veel soorten

Van welke kleuren, materialen of patronen je ook houdt, er is een tegelmat die bij jouw stijl past. Je kunt kiezen voor glas, keramiek, natuursteen of zelfs hout. Voor iedere woonstijl, van industrieel tot hotel-chique, is er een passend tegelmatje te vinden.

Foto 6: Badkamerwand bekleed met tegelmatjes van beige keramische tegels

Nadelen van tegelmatjes

Veel voegwerk bij tegelmatjes

Net als bij losse mozaïek steentjes brengen tegelmatjes erg veel voegen met zich mee. Daar waar het goed is voor stroefheid van je badkamervloer, heb je er tijdens het leggen veel werk van. Ook tegelmatjes moeten namelijk ingevoegd worden.

Tegelmatjes schoonmaken

Ondanks dat de steentjes of tegels van tegelmatten heel goed schoon te maken zijn, moet je bij de voegen iets beter je best doen. Bij tegelmatjes horen veel voegen en deze voegen moet je goed schoonhouden. In de keuken kan er vet of etensresten op de voegen terecht komen. In de badkamer is het vaak kalkaanslag waar je last van hebt. Zorg dat je deze voegen regelmatig schoonmaakt zodat alles er spik en span uit blijft zien.

Tegelmatjes / mozaiekmatjes zijn niet goedkoop

Tegelmatjes zijn duurder dan gewone wandtegels of vloertegels. Er gaat natuurlijk meer werk vooraf aan het maken van een tegelmat dan een tegel. Ook zijn de kostbare materialen zoals natuursteen, keramiek en glas niet heel goedkoop. Daarentegen zijn deze materialen wel uiterst duurzaam. Kwaliteit komt met een prijs.

Inspiratie voor tegelmatjes

Nu je de voordelen en nadelen van tegelmatten ofwel mozaïekmatjes kent, weet je of het iets voor jou is. Misschien kies jij wel deze prachtige tegelmatjes in een keramische variant of met natuursteen tegels. Of ga je toch voor tegelmatten met glassteentjes.

Heb je nou daadwerkelijk je badkamer, vloer, achterwand in de keuken of een andere ruimte bekleed met tegelmatten? Deel je verhaal en foto’s met andere lezers van de Yzina blog.

Volg ons, wij zijn tegelnerds

Volg voor meer leuke blogposts, verhalen, inspiratie en foto’s onze Instagram pagina en Pinterest pagina.