dakleien-leisteen-doorgetrokken-naar-wand-jpg

In eerdere blogs hebben we leipannen al eens in de spotlights gezet, maar in deze blogpost willen we verder op deze veelzijdige leien dakpannen in gaan.

Wij zijn al geruime tijd fan van deze prachtige zwart/ antraciet kleurige leipannen. Ondanks dat de fanclub steeds groter wordt, kennen veel Nederlanders en andere Europeanen de leien echter niet of nauwelijks en hier willen we aan bouwen.

We laten zien waarom wij fan zijn van dakleien, welke verschillende soorten dakleien er zijn en hoe je ze kunt toepassen.

Foto 1: Natuurleien gebruikt voor dakbedekking en gevelbekleding

Wat zijn dakleien?

Voordat we ingaan op de verschillende soorten leien en waarvoor je ze kunt toepassen, hier nog een kleine introductie.

Leipannen zijn van origine gemaakt van leisteen. Deze authentieke leipannen noemen we ook wel natuurleien. In de middeleeuwen waren de daken van woningen en andere gebouwen nog bedekt met riet. Wanneer de vijand een dorp binnendrong, staken ze deze rieten daken in de brand om hun tegenstander uit te schakelen. Deze rieten daken vlogen bijna net zo snel in de brand als aanmaakblokjes. Zo was een heel dorp binnen de kortste keren met de grond gelijk gebrand.

Om dit probleem op te lossen bedacht men om deze rieten daken te vervangen door steen. Steen brand namelijk niet en is wel waterdicht. Veel steensoorten zijn echter erg zwaar dus het moest licht en dun zijn. De leisteen dakpan werd geboren. Makkelijk te splijten, dun, licht en nog mooi ook.

De Engelsen zijn gaan voortborduren op deze middeleeuwse dakpannen. Vandaar dat we in het Verengd Koninkrijk en andere landen met Engelse invloeden veel daken bedekt met leipannen zien.

Omdat leipannen van natuursteen worden gemaakt is geen enkele pan gelijk. Je creëert er een natuurlijke en levendige uitstraling mee. Vooral architecten zijn gek op deze luxe dakpannen. Aan ons de taak om deze veelzijdige, prachtige dakpannen meer naamsbekend in Nederland en de rest van Europa te geven onder de rest van de inwoners en huizenbouwers.

Foto 2: Natuurleien gebruikt voor gevelbekleding Engelse woning

Leipannen toepassen

De naam “leipannen” of “leisteen dakpannen” dekt de lading eigenlijk niet helemaal. Sterker nog, de term doelt op beperkte toepassingen van het product. Dit terwijl leipannen niet alleen voor een dak hoeven te worden gebruikt.

Dakleien als gevelbekleding

Leipannen kunnen, naast schuin op een dak, ook verticaal worden bevestigd. Zo kunnen ze gebruikt worden als gevelbekleding op een woning of bedrijfspand. Zoals op foto 1 te zien is, kan je bijvoorbeeld je leien dak helemaal doortrekken via de gevel tot aan de grond. Leipannen dienen erg goed als gevelbekleding vanwege de duurzaamheid en het lichte gewicht. Een gevel bekleed met natuurleien gaat al gauw zo’n 100 jaar mee. Dit kan je met hout nimmer zo lang volhouden. Verder vereist een natuur lei gevel weinig onderhoudt.

De dakleien zijn voorzien van 2 kleine gaatjes in de bovenhoeken van de pannen. Zo kunnen ze simpelweg met haaknagels of leispijkers worden vastgezet aan de onderconstructie van bijvoorbeeld ventilatielatten.

In de praktijk wordt ook wel voor kunstleien ofwel vezelcementleien gekozen. Deze namaak pannen gaan maar 20 tot jaar mee, maar zijn stukken goedkoper. Je realiseert hier echter nooit de natuurlijke uitstraling van de natuurleien mee.

Leipannen gebruiken voor een schutting

Ook kunnen creatievelingen goed uit de voeten met leipannen. Denk bijvoorbeeld aan een schutting van leipannen. Plaats hardhouten palen in de grond met daartegenaan horizontale panlatten of andere regels. Spijker de dakleien verticaal op deze onderconstructie en je creëert een prachtige unieke dichte schutting. Houd er wel rekening mee dat een dichte schutting veel wind vangt. Zet hem dus op een slimme plek neer of zorg voor een zeer solide constructie.

Leipannen gebruiken als gevelbekleding van een tuinhuis of overkapping

Blokhutten, tuinhuizen, overkapping en andere huisjes in de tuin zie je tegenwoordig overal. Er zijn prachtige varianten met houten potdekselwanden en bitumen daken verkrijgbaar, maar dit is niet echt uniek of duurzaam. Kies je voor houten wanden, neem dan in ieder geval een duurzame houtsoort zoals bijvoorbeeld thermisch gemodificeerd hout.

Wil je echt iets unieks en super duurzaams. Kies er dan voor om je blokhut dak en of wanden te bekleden met leipannen. De echte natuurleien zijn goed waterdicht wanneer je ze strak op elkaar plaatst en gaan soms wel 100 jaar mee. Je geeft je tuinhuis of overkapping een prachtige natuurlijke maar luxe uitstraling mee waar je decennia van kunt genieten.

Foto 3: Engelse Villa bekleed met kunstleien bevestigd met haaknagels. (In een later stadium wordt de gevel ook bekleed met leien)

De voordelen van leipannen

Allereerst ziet een leistenen dak er prachtig uit. Niet alleen is een leien dak uniek omdat bijna iedereen voor gewone dakpannen kiest, maar je creëert er ook een enorm romantische en toch luxe uitstraling mee.

De natuurlijke robuuste lei straalt vakmanschap, kwaliteit en net even wat anders uit. Vooral met de zwarte varianten van het product krijgt een woning of ander gebouw een dak met een luxe authentieke uitstraling.

Naast de prachtige uitstraling van leipannen hebben ze ook een aantal andere voordelen. Leisteen dakpannen zijn licht van gewicht, Vanwege het kleine formaat ideaal voor verschillende vormen zoals bijvoorbeeld een rond dak en ze zijn erg duurzaam. Leipannen gaan eeuwen mee.

Meer informatie over de voor- en nadelen van leisteen dakpannen vind je in eerdere blogs van dakpan- en tegelhandel Yzina.

Verschillende soorten leipannen

In de vorige blog over leipannen hebben we deze onderverdeeld in drie verschillende soorten leien. Namelijk natuurleien van echt leisteen, namaak leien van kunststof en bitumen leien.

Hier willen we in dit artikel nog wat ver op in gaan. 3 bovengenoemde leipannen behoeven geen verder uitleg. Wel zijn er nog een aantal soorten aan toe te voegen.

Foto 4: Villa in Haren, Groningen bekleed met roden dakleien van dubbelgemakken klei

Grijze betonnen namaak leipannen

De eerste variant valt onder namaak leien en zijn gemaakt beton. Hollandse dakpannen zien we al veel van beton. De betonnen dakleien zijn echter nog vrij onbekend. Rechte betonnen “tegels” worden in de vorm van leipannen in een mal gemaakt. Ze worden voorzien van 2 gaatjes waarmee ze bevestigd kunnen worden of ze worden laag voor laag op elkaar vast gemetseld. Betonnen leipannen gaan relatief kort mee omdat beton poreus is en snel vergaat en lelijk wordt door regen en vuil. De betonnen dakleien vallen op door hun grauwe grijze kleur. De echte natuurleien zijn mooi antraciet van kleur.

Foto 5: Verticale toepassing natuurleien

Rode Keramische leipannen ofwel klei leipannen

Een bekendere variant in Nederland is de Leipan van klei ofwel keramiek. Klei wordt in een mal in de looks van dakleien gevormd. Vervolgens worden ze dubbel afgebakken zodat ze waterdicht worden. Door het bakken van kleipannen krijgen ze de bekende rode, oranje kleur met zich mee. Voordat de klei pannen gebakken worden, worden er twee gaatjes in de dakpannen geprikt. Via deze gaatje worden de keramische leipannen met haaknagels vastgetimmerd aan de dakpanlatten.

Foto 6: Dubbel gebakken keramische leipannen met twee gaatjes voor haaknagels

Foto 7: Detail foto van natuurleien dak waar de haaknagels te zien zijn.

Inspiratie voor interieur en exterieur

Nu je van deze prachtige leipannen afweet, wil je deze misschien wel op het dak van je eigen huis of kantoor plaatsen. Of misschien gebruik je deze leipannen wel voor het maken van een schutting of de wand van een tuinhuis. We hopen dat je de juiste interieurkeuze of exterieurkeuze kunt maken en je droomhuis of droomproject kan realiseren.

Wil je nou meer inspiratie en informatie wat betreft dakpannen of tegels voor binnen opdoen? Bekijk dan onze Instagram pagina en Pinterest pagina.

Instagram

Pinterest

Dakpannen