achterwand-keuken-zwarte-wandtegels-jpg

Foto 1: Zwarte wandtegels vierkant achterwand keuken

Wandtegels voor de achterwand van je keuken kiezen

Tegels voor de achterwand van je keuken zijn weer helemaal terug. Een lange periode werden er veel andere materialen gebruikt voor keuken. Denk aan de RVS achterwanden, glazen achterwanden, geverfd stucwerk, of natuursteen zoals graniet. Tegenwoordig is het weer helemaal in om te kiezen voor wandtegels als achterwand. In deze blog lees je meer over tegels voor keukenwanden.

Wandtegels voor sfeer in de keuken

In tegenstelling tot sommige bovenstaande materiaalkeuzen voor een keukenwand, creëer je met tegels de sfeer die jij graat wilt. Wandtegels zijn er in allerlei kleuren, formaten, soorten, en zelf met trendy prints of motieven. Voor iedere woonstijl is er een passende oplossing te kiezen. Van handgemaakte Delfs blauw tegels voor een landelijke of boeren stijl tot aan geglazuurde wandtegels voor een modern design.

Foto 2: Keuken in landelijke stijl met sfeervolle geglazuurde wandtegels

Waar moet je rekening mee houden bij keukentegels kiezen?

1# Stijl en design

Houd bij het kiezen van tegels voor de achterwand van je keuken, rekening met stijl en de bestaande elementen in de ruimte.

Contrast creëren

Plaats bijvoorbeeld kleine wandtegels in combinatie met grootformaat vloertegels. Plaats trendy keramische Portugese tegels met een drukke print wanneer de rest van de keuken meer rust uitstraalt. Creëer contrasten om het overzicht niet te verliezen maar zorg er wel voor dat alles goed bij elkaar past.

Éen geheel

Zorg dat je tegels goed bij je woonstijl passen en vervolgens goed aansluiten op de materialen en kleuren van je keuken. Houdt hierbij rekening met de kleur van je keukenkastjes, het aanrechtblad en bijvoorbeeld de tegelvloer. Kies kleuren die niet met elkaar vloeken en kies materialen die goed bij elkaar passen.

Foto 3: Keuken in klassieke landelijke stijl met Delfs Blauw wandtegels

2# Tegels die geschikt zijn om nat en vies te worden

Naast het uiterlijk van de tegels en het karakter wat deze aan je keuken geven, moeten ze functioneel zijn. De achterwand van je keuken wordt vaak nat en vies. Hier door moet je tegels hebben die niet poreus zijn. Vuil en vocht mag niet in de tegels trekken en deze aantasten. Kies bij voorkeur voor keramische tegels of geglazuurde wandtegels. Cementtegels zijn bijvoorbeeld wel poreus en minder geschikt voor de keuken. Mocht je wel een tegel kiezen die van zichzelf niet waterdicht is, laat deze dan erg goed behandelen.

Foto 4: Keuken met klassieke “witjes” als achterwand

3# Kies tegels die je makkelijk kunt schoonmaken

Zeker achter de gootsteen of het fornuis worden wantegels in de keuken vaak smerig. Tijdens het koken en afwassen voorkom je niet dat vlekken en spetters op de tegels terecht komen. Er kunnen etensresten blijven zitten en vetvlekken ontstaan.

Keramische keukentegels

Om al deze vlekken makkelijk te kunnen verwijderen, raden wij aan om gladde of glanzende tegels uit te kiezen. Matte keramische tegels zijn bijvoorbeeld vaak ruw en niet eenvoudig schoon te maken met een doekje. Glanzende keramische tegels zijn daarentegen wel weer geschikt.

Geglazuurde porselein tegels

De geglazuurde porselein tegels zijn ook een geschikte optie. De tegels zijn keihard gebakken waardoor ze waterdicht zijn. De glazuurlaag zorgt ervoor dat de tegels glad zijn en dus zeer eenvoudig schoon te maken.

Portugese cementtegels

Cementtegels zijn in principe niet geschikt voor in de keuken. Cementegels zijn niet waterdicht. De poreuze tegels zuigen vuil en vocht op en er ontstaan hierdoor vlekken. Mocht je wel voor Portugese tegels willen kiezen, neem dan de namaak variant van keramiek. Of laat je cementtegels heel goed behandelen/ impregneren.

Mozaïek tegels

Mozaïek tegels zijn er van keramiek of het zijn geglazuurde tegeltjes zoals Marrokkaanse Zelliges bijvoorbeeld. De keramische mozaïek tegels zijn goed geschikt voor in de keuken. Het handgemaakt mozaïek zoals de Zelliges zijn vaak niet geschikt. Deze tegels kan je wel gebruiken als je ze goed behandelt.

Foto 5: Keuken achterwand blauwe geglazuurde porselein tegels

Foto 6: Geglazuurde porselein wandtegels zwart glanzend

Foto 7: Design keuken met vloerplavuizen en wandtegels in Delfs blauw en wit

Foto 8: Keuken wandtegels mozaïek met pasblokjes

Inspiratie voor wandtegels in keuken

Hoe ziet jouw keukenwand er uit? Graag zien we foto's van jouw keuken. Deel deze met andere lezers. Tip ons via hello@yzina.com

Mis nooit meer tegeltrends en meer

Volg voor meer leuke blog posts, tips, advies en foto’s onze Instagram pagina en Pinterest pagina.