oude-marrokaanse-zelliges-vloer-zwart-wit-mozaiek-JPG

In een zoektocht naar nieuwe badkamer tegels, tegels voor in de keuken, vloertegels of andere tegels voor binnen komt je 1001 verschillende soorten tegen. Voor iedere bestemming is wel een apart tegeltje bedacht en ze dragen allemaal een andere naam waar je vaak niet van hebt gehoord. Voor deze blog hebben we één van deze tegelsoorten uitgelicht. Lees hier alles over “Zellige” tegels ofwel Marokkaanse Zelliges .


Wat zijn Zellige tegels? 

Waar komen Zelliges vandaag?

Zellige tegels zijn vaak handgemaakte tegels uit Marokko. Marrokkaanse vakmannen maken al honderden jaren tegeltjes in allerlei kleuren, vormen en maten.

De tegels worden gemaakt van terracotta (klei) met een glazuurlaag erover. De tegels zijn hierdoor glanzend nadat ze gebakken zijn. In Nederland kennen we deze tegeltjes ook wel als mozaïek tegels.

 

Waar worden Zelliges voor gebruikt?

Wanneer je het internet tegenwoordig afstruint in een zoektocht naar nieuwe tegels voor je badkamer, keuken of vloer kom je constant allerlei kleine vierkante hippe handgemaakte tegels met natuurlijke vormen tegen. Deze tegels noemen we ook wel Marokkaanse Zelliges. De Arabieren gebruikten deze kleine, vaak vierkante tegeltjes, vroeger vooral om muren en vloeren in badhuizen en paleizen te bedekken.

Omdat de tegels met de hand worden gemaakt is iedere tegel uniek. Dankzij de prachtige handvorm en de geweldige kleurnuances creër je eenvoudig een unieke muur of vloer die niemand anders heeft. Deze tegels zorgen voor een luxueuze uitstraling en zijn van enorm goede kwaliteit.

Foto 2: Marokkaanse Zelliges mozaïek vloer

Hoe worden Zelliges gemaakt?

Zelliges worden gemaakt van Marokkaanse klei. Met de hand wordt deze klei in een mal gedrukt zodat ze hun vorm krijgen. Dit kunnen vierkanten, zeskanten, driehoeken, vis schubben of andere vormen zijn. Na het verkrijgen van een vorm worden de tegels gedroogd in de zon. Vanwege het klimaat in Marokko krijgen ze hierdoor al een behoorlijke hardheid. Na het drogen worden de tegels voorzien van een glazuurlaag in een gewenste kleur. Dit kunnen allerlei kleuren zijn. Na het aanbrengen van de glazuurlaag met de hand worden de tegeltjes afgebakken in speciale "olijfpit ovens". Dit zijn ovens gemaakt van klei die volledig afgesloten kunnen worden. De ovens worden gestookt op stukken hout waardoor er een enorm hoge temperatuur in ontstaat. Na het bakken zijn de tegels klaar voor gebruik. 

Welke verschillende Zellige tegels zijn er?

Er zijn grof gezegd drie verschillende varianten van de Zellige tegels. De Zellige, de Bejmat en de Platta.

 • Zellige tegels, Vierkante tegeltjes variërend van 5x5cm tot en met circa 10x10cm. Deze dunne tegeltjes zijn alleen geschikt voor wanden. Soms worden deze vierkante tegeltjes na het afbakken met de hand gebeiteld naar een andere vorm.

 • Bejmat tegels, vergelijkbaar met zelling tegels maar dan dikker en groter. De Bejmat tegels worden op dezelfde manier gemaakt, maar zijn dikker zodat ze ook geschikt zijn als vloertegel. De Bejmat is vaak een vierkante of rechthoekige tegel die ongeveer 14x14cm groot is. Ook deze tegels worden soms na het bakken in een andere vorm gebeiteld waardoor je ze in verschillende variaties kan krijgen.

 • Platta’s, De grootste variant van de drie. Deze tegels wordt gemaakt in allerlei vormen en kleuren en is geschikt voor zowel vloeren als wanden. Vaak gebruikt voor de badkamer, keuken, wc of vloer. Meestal is dit echter een wat dikkere vierkante of rechthoekige tegel groten dan een Bejmat. Hierdoor is deze uitstekend geschikt voor vloeren.

Foto: Handgemaakt Marokkaanse Zellige tegel in stervorm

Foto 3: Eeuwenoude vloer in hip restaurant in Madrid gemaakt van Zelliges in mozaïek vorm

Foto: Mozaïek vloer van Marokkaanse Zelliges

Hoe plaats je Zellige tegels?

In tegenstelling tot de standaard machinaal gemaakte wand- of vloertegels hebben deze Zellige tegels een eigen gebruiksaanwijzing als het gaat om het plaatsen van de tegels.

 • Ten eerste zijn de tegels allemaal uniek in maat en kleur omdat ze handgemaakt zijn. Zorg dat je dus altijd verschillende pakken tegels door elkaar heen mixt voordat je gaat tegelen. Hierdoor creëer je de mooiste nuancering.

 • Voordat je begint met tegelen moeten alle tegels worden ondergedompeld in een bak met water. Laat ze hier circa een minuut inzitten zodat ze zich vol kunnen zuigen met water. Dit is belangrijk om te doen omdat de tegels anders zullen breken tijdens of na het plaatsen.

 • Gebruik tegellijm geschikt voor de desbetreffende ondergrond (Laat je hierin adviseren door een expert). De ondergrond waarop gewerkt wordt, moet altijd kurkdroog zijn. Indien nodig behandel je de ondergrond eerst met voorstrijk. Zelliges kunnen op de muur worden “geplakt”. Dit wil zeggen dat de tegels niet van lijm hoeven te worden voorzien, maar alleen de ondergrond. Na het aanbrengen van de tegellijm strijk je eroverheen met een lijmkam. Gebruik met deze handgemaakte tegels genoeg lijm. Door de grillige vorm van de tegels zijn deze niet vlak aan de plakzijde en behoeven ze wat meer lijm dan normale tegels.

 • Met een tegelsnijder kan je de tegeltjes op maat snijden. Als je het aandurft mag dit ook op de traditionele wijze met de hand door een scherpe hamer te gebruiken. Tik zo voorzichtig de tegels op maat. Kies zelf een leuk patroon zoals bijvoorbeeld een visgraat patroon uit om de tegels te plakken. Bestel ongeveer 10% extra voor snijverlies door die proces. Meet de ruimte van te voren goed op om te bepalen hoe je het beste en voordeligst uitkomt. Vaak werkt het goed om vanuit het midden naar buiten te werken voor het minste snijverlies.

 • Vanwege de handvorm van de tegels kunnen je ze het beste op het oog plakken. Voegkruisjes gebruiken heeft vaak geen zin omdat iedere tegel net even wat anders is.

 • Tip van flip is om meerdere tegels tegelijk aan te drukken met een plank om het oppervlak zo vlak mogelijk te krijgen.

 • Na het plaatsen van alle tegels moet de lijm vaak 24 tot 48 drogen. Dit staat altijd op de verpakking van de lijm. Zellige tegels hoef je in principe niet te voegen. Ze hebben tenslotte van zichzelf een prachtige grillige vorm omdat ze handgemaakt zijn. Deze wil je het liefst zoveel mogelijk behouden. Plaats je deze tegels in je keuken of badkamer? Voeg ze dan WEL. Je wilt hier een waterdichte omgeving creëren.

 • Vaak kan je na een uur of halfuur de restanten van het voegmiddel met een droge of natte doek verwijderen (lees ook hiervoor weer de verpakking). Voila dit is het eindresultaat.

Foto: Zellige tegels plekken keukenwand

Deel je (ge)zellige foto’s met ons!

Heb jij gekozen voor deze leuke Marrokkaanse handgemaakte tegeltjes en ben je trots op het eind resultaat?

Wij vinden het heel leuk om al zellige tegelprojecten te bewonderen. Misschien inspireer je ons wel voor een leuke nieuwe blogpost en delen we je project met onze bloglezers.

Volg ons op social media, wij zijn tegelnerds

Voor meer leuke blogposts, verhalen, trends, tips en foto’s kunt u onze Instagram pagina en Pinterest pagina volgen.

Mijn naam is Gerjan Zijl, oprichter van tegelmerk Yzina en tevens blogger over alles wat ik tegenkom over tegels. Volg mij ook op Linkedin.