badkamer-witte-langwerpige-wandtegels-en-marmer-vloertegels-jpg

Wandtegels en vloertegels in de badkamer zijn erg populair. De meeste tegels zijn waterdicht, makkelijk schoon te maken, relatief eenvoudig aan te leggen en er is enorm veel keuze. Maar welke tegels kies jij nou voor je badkamer?

In deze blogpost helpen we je een handje op weg in het maken van deze keuze.

Foto 1: Badkamer met mozaïek wandtegels links, keramische vloertegels en keramische tegels met print rechts

Welke tegels zijn geschikt voor de badkamer?

Voordat je een keuze kan maken, moet je eerst weten welke tegels geschikt zijn voor in de badkamer.

Waterdichte badkamertegels met anti-slip

Tegels voor in de badkamer moeten allereerst waterdicht zijn. Hierdoor vallen er direct al een aantal tegelsoorten af. Wat overblijft zijn keramische tegels. Ze zijn waterdicht, krasvast, voorzien van anti-slip, slijtvast, kleurvast en niet vlekgevoelig. Let bij het kopen van keramiek op de anti-slip waarde. Dit wordt vaak aangeduid met “R” of speciaal voor in de badkamer met NEN uigedrukt in A, B of C. Vraag dit na bij de aanschaf.

Keramische badkamertegels

Keramische tegels zijn er in verschillende grote formaten, maar ook in kleine formaten. Ze zijn er met verschillende prints, en motieven. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor keramische tegels met een marmerlook of terrazzolook. Je hebt dan wel de voordelen van keramiek en niet de nadelen van echt marmer (kleurverschillen en hoge prijs) of terrazzo (lastig op maat te slijpen en hoge prijs).

Keramische wandtegels en vloertegels kan je al aanschaffen vanaf een euro of 20 per m2. Dit loopt door tot aan wel 150 euro per m2. Voor ieder wat wils dus. Let goed op de verschillen bij vergelijken. Raadpleeg experts van tegelhandel Yzina als je het verschil zelf niet ontdekt.

Foto 2: Badkamer met Grootformaat keramische tegels in natuursteen look / Meubelwand bekleed met keramische tegel in betonlook

Mozaïek tegels in de badkamer

Ook kan je kiezen voor Mozaïek. Mozaïek tegels zijn ook gemaakt van keramiek (ofwel Porselein) maar dan zijn het hele kleine tegeltjes. Alom bekend zijn de Marokkaanse Zelliges die vroeger veel in badhuizen werden gebruikt. Deze tegeltjes of tegelmatten zijn uitermate geschikt voor in de badkamer. Soms worden mozaïek tegels nog met de hand gemaakt van gebakken klei. Hierdoor zijn er prachtige varianten beschikbaar, maar is de prijs ook hoger. Mozaïek kost gauw al tussen de 75 en 200 euro per m2.

Foto 3: Badkamer en wc met Mozaïek tegels in de kleur blauw in kleur oplopend van licht naar donker

Geglazuurde wandtegels in badkamer

Een derde optie zijn geglazuurde wandtegels. Ook deze tegels zijn gemaakt van keramiek of porselein. Het verschil is dat deze tegels zijn voorzien van een glazuurlaag. Het voordeel is dat de tegels erg makkelijk schoon te maken zijn.

Veel geglazuurde tegels komen uit Spanje of Portugal en worden vaak nog met hand gemaakt. Hierdoor is geen tegel gelijk en kan je je badkamer tot leven laten komen met de prachtigste varianten. Uiteraard wordt dit machinaal ook veel nagemaakt. LET OP dat je deze tegels vaak niet voor de vloer kunt gebruiken. Vraag dit altijd na bij de verkoper. Deze tegels zijn beschikbaar vanaf 15 euro per m2 en dit kan oplopen tot wel 100 euro per m2.

Foto 4: Geglazuurde wandtegels in badkamer met keramische vloerplavuizen in marmerlook

Welke tegels zijn minder geschikt voor de badkamer?

Natuursteen tegels minder geschikt voor badkamer

Het is mogelijk om natuursteen tegels in de badkamer te plaatsen. Dit heeft echter wel een paar nadelen. Ondanks dat veel mensen beweren dat ze keihard en dus ook waterdicht zijn, is die NIET het geval. Natuursteen is erg kostbaar, moet waterdicht worden gemaakt en is duur om te laten leggen.

 1. Natuursteen is poreus en water kan in de tegels trekken met alle gevolgen van dien. Mocht wel voor Natuursteen tegels willen kiezen voor de badkamer, laat deze dan behandelen door een specialist. Bijvoorbeeld door impregneren kunnen ze waterdicht worden gemaakt.

 2. Natuursteen is Lastig schoon te maken. Doordat tegels poreus zijn kunnen er vlekken ontstaan. Zeker in de badkamer krijg je last van kalkaanslag. Dit mag je niet zomaar met zeep schoonmaken. Vaak moet dit met speciale PH-neutrale schoonmaakmiddelen.

 3. Natuursteen is krasgevoelig. In tegenstelling tot keramiek, wat krasvast is, ontstaan er krassen in natuursteen door gebruik.

 4. Misschien wel het grootste nadeel is dat natuursteen spekglad wanneer het nat is.

Foto 5: Badkamer met echte natuursteen tegels in de vorm van “Belgisch hardsteen” voorzien van speciale behandeling

Een uitstekend alternatief zijn onze natuursteenlook tegels van keramiek. Deze zijn betaalbaar, kleurvast, duurzamer, zeer maatvast en eenvoudiger op maat te slijpen dan echt natuursteen. Tevens eenvoudiger te reinigen.

Portugese cementtegels minder geschikt voor badmaker

NIET geschikt voor de badkamer zijn cementtegels of Portugese cementtegels. Deze tegels zijn, zoals de naam verklapt, gemaakt van cement. Cement is poreus en daarom niet geschikt om nat te worden.

Er wordt door sommigen beweerd dat je Portugese tegels waterdicht kunt maken met Impregneren. Dit kan tot op zeker hoogte maar voor in de badkamer als vloer of douchewand raden wij dit af. Je zou ze wel kunnen plaatsen in de badkamer op wanden die vrijwel niet nat worden. Laat ze dan goed door een Expert behandelen.

Foto 6: Keramische vloertegels met looks van een Portugese cementtegel

Tips voor badkamer tegels kiezen

Nu we je hebben uitgelegd uit welke tegels je kunt kiezen voor de badkamer nog een paar handige tips om je te helpen bij je definitieve keuze.

 1. Kies voor grootformaat tegels in strakke, rechte ruimtes met weinig moeilijke hoeken of bollingen. Zo heb je weinig voegwerk. Dit scheelt geld en de kans op een waterdicht geheeld is het grootst.

 2. Kies voor Mozaïek tegels in ruimtes met rondingen of veel moeilijke hoeken. Met kleine tegels kan je hier makkelijk omheen werken en het scheelt veel slijpwerk.

 3. Combineer mozaïek met grootformaat tegels. Heb je ruimten met rechte muren maar ook ronde muren of ingewikkelde hoekjes? Kies voor een combinatie. Leg bijvoorbeeld 60x60 keramische tegels op de vloer en gebruik mozaïek tegels voor je ronde douchewand.

 4. Bij ruimtes of muren die niet waterpas zijn valt dit heel erg op bij het gebruik van Grootformaat keramische tegels. Houdt hier rekening mee en denk goed uit waar je voegen komen te liggen.

 5. Kies voor natuurlijke en ontspannen kleuren. De badkamer is een plek waar je even terugtrek en tot rust wilt komen. In een blog over de 5 beste kleurkeuzes lees je hier meer over.

 6. Kies voor een lichte kleur voeg. Onze tip is om lichtere voegen te kiezen dan de kleur van je tegel. Zo springt de tegel in het oog in plaats van de voeg.
  Een witte voeg daarentegen raden wij af. Hier zie je teveel vuil op. Ga bijvoorbeeld voor een lichte betongrijze voeg bij donkergrijze tegels. Of kies een donkergrijze voeg bij zwarte tegels.

Foto 7: Badkamer in aardse tinten met een combinatie van Grootformaat keramiek en Mozaïek

Inspiratie voor badkamertegels

Met deze paar handige tips voor het kiezen van badkamer tegels hopen je een eind op weg te hebben geholpen. We hopen dat je de juiste kunt maken en je droom badkamer kan realiseren. Bekijk ook onze collectie keramische badkamertegels.

Trots op het eindresultaat? Deel ook jouw tegelfoto's en tips met ons.

Volg voor meer leuke blogposts, verhalen en foto’s onze Instagram pagina en Pinterest pagina.

Badkamer