Zwembadrand maken van keramische tegels voor je binnen- of buiten zwembad?

Jouw zwembad in de tuin of binnen in huis wil je natuurlijk afwerken met een mooie rand. Tegenwoordig zijn er prachtige kant en klare zwembadranden van keramiek te koop bij Tegelhandel Yzina. Bovendien lees je in de blog handige tips voor het plaatsen van zwembadranden en bieden we je inspiratie wat de mogelijkheden zijn.

Zwembadranden van keramische tegels voor binnen en buiten

Bij Tegelhandel Yzina werken we voor het maken van zwembadranden binnen in huis en buiten uitsluitend met hoogwaardige keramische tegels uit Europa (neem contact op voor compleet overzicht van alle kleuren en maten van 60x60, 90x90 en 120x120 cm). Kies voor kant en klare randen voor zwembaden, zo hoef je zelf of jouw tegelzetbedrijf bijna niet te slijpen/watersnijden. Zelfs de hoeken leveren wij kant en klaar.

Tegels met lichte bolling

Zorg bij tegels en randen rondom je zwembad voor anti-slip keramische tegels met een lichte bolling. Zo ben je er zeker van dat water snel wegloopt. Vraag bij Yzina gerust een overzicht van de mogelijkheden in betonlook tot antraciet zwarte zwembadtegels en randen aan.

Zwembadranden maken buiten

Wij adviseren leggen in drainagemortel. Zo kan vocht wat onder de tegels komt ook weglopen. De zwembadranden worden met een speciale siliconenkit gelijmd op deze kunststof zwembadbak. De tegels daar omheen worden met flexibele tegellijm voor buiten verwerkt. 

zwembadtegels in drainagemortel gelegd

drainagemortel fundering, perfecte fundering voor buitenzwembaden. Drainagemortel op onderlaag van schuimbeton voorkomt verzakkingen. Drainagemortel aanleggen op verdicht zand is eventueel ook mogelijk. 

tegellijm

De keramische tegels worden vervolgens met tegellijm geplakt op de drainagemortel fundering (die eerst 1 nacht laten harden).

zwembadtegels leggen op drainagemortel voor goede afwatering

Drainagemortel, de perfecte, doorlatende fundering voor zwembadtegels leggen zonder verzakkingen (bij voorkeur gestort op schuimbeton of verdichte puinlaag). Let op bij sommige kant en klare kunststof zwembadbakken verlies je de garantie als je schuimbeton direct tegen de bak aanstort, werk dan met circa 20 cm opvullen met zand of zandcement. Dit heeft te maken met de druk tegen het bad aan.

kant en klare zwembadrand - keramische tegels met neus

De kant en klare randtegels van Yzina zijn reeds voorzien van een 'neus' en steken vanaf de binnenzijde van het zwembad in totaal 3 cm over. Deze kant en klare randen schelen jou veel tijd. Je hoeft dus niet zelf door een watersnijder zulke fraaie L-vormige randen met overstek te maken. Dat scheelt een hoop tijd en kosten! 

Voegen

Zorg wel voor de combinatie met een 3-componenten voeg geschikt voor buiten! Kies de voeg altijd 1 tint lichter dan de tegel en / of randen zelf. 

Snijden

Het snijwerk doe je met een watersnijder. Bij tegelhandel Yzina werken we graag met kant en klare zwembadranden en hoeken. Hou deze prefab hoeken van je zwembadrand strak, snijden van tegels doe je dus in het midden van je 'bad' aan de lange zijde en aan de korte zijde.

Daar valt een ingekorte tegel minder op en zo voorkom je snijden in de kant en klare hoeken. Voorkom dat je een te smalle strook in het midden overhoudt. Dan kan je beter circa 3 tegels een beetje inkorten. Dat valt bijna niet op en zo kan je het passtuk ook groter maken.

zwembadtegels en zwembad randen leggen

Op deze foto zie je dat rechtsboven eerst 2 rijen 90x90 cm tegels zijn gelegd in het verlengde van de hoekstukken. In het midden (waar nog geen tegel ligt worden bij dit zwembad van 4 meter breed een passtuk gemaakt die niet veel scheelt van een hele tegel, dit valt nauwelijks op.

Afwatering

Laat zwembadwater nooit teruglopen het bad in. Dat neemt altijd vuil mee. Laat dus het opspattende zwembadwater weglopen naar de buitenzijden, zorg voor iets afschot. Leg aan de buitenrand een watergoot of laat het buiten eventueel de border in lopen. Wij hanteren een kleine centimeter afschot per meter.

zwembadrand van keramische tegels met juiste afwatering

Vraag je je af waarom de keramische 90x90 tegel op de foto schuin door midden is gezaagd? Dat zorgt voor afwatering naar zowel de zijkant als achterkant.

Zwembadrand laten plaatsen?

Zoek je zwembadranden met bijpassende keramische tegels en wil je deze ook laten plaatsen? Neem dan contact met ons op voor een offerte op. Wij doen dergelijke klussen in heel Nederland. 

zwembadrand van keramische tegels

Eindresultaat van zwembadrand van keramische tegels met terras in zelfde kleur 90x90 cm keramische terrastegels. 

Voordelen keramische tegels

Onze keramische tegels voor zwembaden zijn zeer geschikt voor zout of chloor. Water spoelt daarnaast makkelijk van de tegels af. Keramiek is daarnaast sterk, duurzaam en kleurvast. Natuursteen tegels zijn minder kleurvast en vaak meer poreus waardoor vuil en zout/chloor in de steen trekt. Ook betontegels zijn niet zo hoogwaardig en poreuzer in vergelijking met keramische terrastegels en randafwerkingen.

Zwembadranden en zwembadtegels kopen? Vragen?

Bij tegelwinkel Yzina zwembadranden en bijpassende keramische tegels kopen? Maak dan kennis met onze fraaie kleuren en handige kant en klare zwembadranden voor binnen- en buitenbaden. Neem contact met ons op voor advies op maat, kleurstalen en maatvoeringen.

zwembadrand tegels met neus - kant en klare hoekstukken voor zwembad afwerking randen

Naast kant en klare rechte randen met neus, levert Yzina ook kant en klare hoekstukken met lip (L-vormige rand). Hiermee is tegelhandel Yzina uniek in de markt.

Tot slot, onderschat de hele klus niet! Zwembadranden plaatsen komt erg precies. Je hebt te maken met (soms veel) zout of chloorwater. Zowel de fundering, afwatering als het juiste voegmiddel komt erg precies. Ook het kitten van de randtegels op de prefab kunststof zwembadbak dient met de juiste kit te gebeuren. Deze randafwerking oplossing is trouwens eveneens geschikt voor betonnen zwembaden.

Blader ook eens door onze betonlook keramische tegels, deze zijn ook geschikt voor binnen en buiten verlijmen.